Grondstof belicht

Uit dit dossier
Zo werkt alcohol in je ijs

Zo werkt alcohol in je ijs

Steeds meer ijsbereiders zijn benieuwd naar de mogelijkheden om alcohol in het ijs te verwerken. Wat is het effect en hoe zorg je voor balans in je receptuur? Dat vergt ‘puzzelwerk’. Houd je hoofd daarom helder als je met alcohol in ijs aan de slag gaat.

Sturen op recepturen

Sturen op recepturen

Een receptuurprogramma is geen tovermiddel. Je kunt niet ongestraft parameters gaan wijzigen, zonder de gevolgen te overzien. Het vergt inzicht en kennis van grondstoffen en je moet weten welke veranderingen in het eindproduct plaatsvinden als je wijzigingen in de receptuur gaat aanbrengen.

Vakkennis zorgt voor balans

Vakkennis zorgt voor balans

‘Naar een geheim recept van mijn opa’. Marketingtechnisch maak je hiermee een punt, maar voor een goed onderlegde ijsbereider bestaat een geheim recept niet meer. Op basis van je kennis weet je als een vakman hoe een recept in elkaar steekt en op welke punten je de kwaliteit kunt bijsturen, zodat je gast ultiem geniet.

De werking van dierlijke en plantaardige eiwitten

De werking van dierlijke en plantaardige eiwitten

Melkeiwitten geven smaak, structuur en body aan je ijs. Plantaardige eiwitten zijn in opkomst, ook ijsbereiders zijn er mee bezig. Als je elke dag vers ijs draait en het dezelfde dag verkoopt, kan een mix zonder eiwitten een alternatief zijn. Wat zijn eiwitten eigenlijk en welke functie hebben ze?

Suikerreductie  belicht: De cruciale functie van suiker in ijs

Suikerreductie belicht: De cruciale functie van suiker in ijs

Suiker heeft een cruciale functie in ijs. Het levert een belangrijke bijdrage aan de drogestof van het recept, verhoogt de viscositeit van de ijsmix. Daarnaast beïnvloedt het de smaak, de textuur en de schepbaarheid van het ijs. Suiker in ijs vervangen is een grote stap, suikerreductie is een goed begin.

Agenda

Food Technology 2023

12 april 2023 - 13 april 2023

Lees meer

Worksafe en Maintenance Gorinchem

16 april 2023 - 18 april 2023

Lees meer

ISM 2023

23 april 2023 - 25 april 2023

Lees meer
Vakblad IJS! op Social

Social Logo Facebook Alea

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea