Grondstof belicht

In iedere editie van vakblad IJs! staat een specifieke grondstof centraal. Deskundigen lichten de toepassing van deze grondstof toe in een vaktechnisch artikel. Hieronder kunt u de rubriek Grondstof Belicht per editie nalezen.

  • Op zoek naar de beste smaak

    Dat smaakt naar meer: dat zou je iedereen willen horen zeggen als ze jouw ijs proeven. Meestal is dat ook meestal zo, want ijs vindt bijna iedereen lekker. Maar wat is lekker? Lees verder →

  • Het perfecte sorbetijs

    Tijdens de briefing van de IJsVak-wedstrijden 30 oktober jl. is er al veel gezegd over sorbetijs en specifiek over bosbessen sorbetijs, de wedstrijdsmaak van 2018. Lees verder →

  • Melk

    Grondstof belicht

    In iedere editie van vakblad IJs! staat een specifieke grondstof centraal. Deskundigen lichten de toepassing van deze grondstof toe in een vaktechnisch artikel. Hieronder kunt u de rubriek Grondstof Belicht per editie nalezen.

  • Grondstof belicht

    Geen ijs zonder water

    Belangrijke grondstof vaak onderbelicht Er wordt heel wat gesproken en geschreven over grondstoffen voor de ambachtelijke ijsbereiding. De meest belangrijke grondstof blijft echter meestal onderbelicht: water. Geen ijs zonder water. Sterker nog, water is het ingrediënt dat het grootste aandeel heeft in de receptuur. In… Lees verder →

  • Hazelnoot

    Hazelnoot: natuurlijke gezondheidsbommetjes

    De wedstrijdsmaak van 2017 Of je nu mee doet aan de IJsvak-Wedstrijden of niet, hazelnootijs mag niet ontbreken in de vitrine van een ijssalon. Van alle nootsmaken die in het ambachtelijk ijs verwerkt worden, is hazelnoot wel de meest bekende en de meest verkochte. Walnoten… Lees verder →

  • Melk

    Rauwe melk: grondstof met ziel

    Hoe ga je er mee om? Heel wat ijsbereiders bereiden hun ijs van ‘verse melk’, zeggen ze. Maar hoe vers is dat? Als je lang houdbare melk gebruikt klinkt dat best ongeloofwaardig.  Gepasteuriseerde melk is ook al heel wat dagen onderweg voordat het bij de… Lees verder →

  • Vegan IJs

    Vegan ijs

    Hype of blijver? Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Daarmee bedoelt men ten eerste delen van het dier en/of producten die daarvan vervaardigd zijn, zoals vlees, gelatine, leer, bont en wol. En ten tweede door… Lees verder →

  • Giro-ijs

    Giro-ijs en andere bijzondere smaken

    Italiaans ijs: wat is dat? De eerste week van mei, de Giro d’ Italia komt naar Nederland. Reden genoeg voor Omroep Gelderland om daar een item van te maken. Als je Italië zegt dan zeg je ook ijs en zo kwam Omroep Gelderland vanzelf bij… Lees verder →