Goed nieuws voor ijsbereider Marten Riedstra van IJssalon IIskâld. Hij behaalde de derde plaats tijdens de 'Rest of Europe and the Mediterranean' Final en plaatst zich voor de grote finale van Gelato Festival World Masters. Ook de Belg Matthieu Eyckmans en Martina Březinová uit Tjechië gaan door naar de eindstrijd.
Foto: Gelato Festival/Carpigiani
"Jaaaaaaaaaaa wij zijn 3e van Europa!!!!!!" staat er te lezen op de Facebookpagina van IJssalon IIskâld. "En hierdoor automatisch gekwalificeerd voor de World Finals!! We zijn zo blij en zo ongelofelijk trots op Marten met deze geweldige prestatie" Marten Riedstra deed mee met Sweet&happiness. Een yoghurt ijsje met kaki en kruiden.
Gelato Festival World Masters
De eerste plaats was voor Mathieu Eyckmans van IJssalon Oyya in Brugge, België. Hij deed mee met de smaak Gorgonzola Fig. Een romig en hartig ijsje van gorgonzolakaas met een zoete vijgencoulis. Martina Březinová van ijssalon ŇamŇam in Velká Dobrá, Tjechie werd tweede net haar perensorbet Summer Pear. En de derde plaats ging naar Marten.
Corona
Vanwege de coronapandemie verliep de wedstrijd anders uit dan normaal. De deelnemers maakten het ijs niet ter plaatse, maar stuurden de mix en ingrediënten voor het ijs en de decoratie in speciale gekoelde zendingen naar Bologna. Daar draaiden de instructeurs van de Carpigiani Gelato University het ijs. De deelnemers keken via een live videoverbinding mee en gaven een toelichting op hun ijssmaak.
Vier Italiaanse ijsbereiders beoordeelden alle inzendingen. Dit waren drie leden van de wedstrijdorganisatie Giancarlo Timballo (voorzitter), Sergio Colalucci en Mentore Valandro, en Beppo Tonon, de coach van het Italiaanse team dat in 2020 de Gelato World Cup won.
Zes Nederlandse ijsbereiders
Naast Marten deden er nog vijf andere Nederlandse ijsbereiders mee aan de Rest of Europe and the Mediterranean' Final. Zij plaatsten zich niet voor de finale.
- Kees Baars van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog met de smaak 'Spiced coffee'.
- Ilse Kennis van IJssalon De Smaak in Eersel met de smaak 'Lemon cruchy almond'.
- Stefan Beerens van Kennis van IJs in Leidschendam met de smaak 'Guilty pleasure'.
- Jean Pierre Bax van IJssalon Luciano in Wassenaar met de smaak 'Hazelnut meringui pie ice'.
- Lorenz de Groot van Lorenzo IJssalon met de smaak 'Mapapa'.