In Bologna vindt op 13 en 14 juli de 'Rest of Europe and the Mediterranean' Final plaats. Hier strijden 28 ambachtelijke ijsbereiders uit 13 landen, waaronder zes Nederlandse ijsbereiders, om een plaats in de finale van de Gelato Festival World Masters.
De internationale competitie Gelato Festival World Masters tourt sinds 2017 over de wereld op zoek naar de beste ijssmaken. Op 13 en 14 juli 2021 is het tijd voor 'Rest of Europe and the Mediterranean' Final in het Gelato Museum in Bologna. Daar bepaalt een vakjury welke drie deelnemers doorgaan naar de finale van de Gelato Festival World Masters. Deze vindt plaats in december 2021.
Zes Nederlandse deelnemers
Aan de 'Rest of Europe and the Mediterranean' Final doen 28 deelnemers uit 13 landen mee. De volgende Nederlandse ijsbereiders doen mee. Alle zes kwalificeerden zich tijdens de voorrondes van het Gelato Festival.
- Kees Baars van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog met de smaak 'Spiced coffee'.
- Ilse Kennis van IJssalon De Smaak in Eersel met de smaak 'Lemon cruchy almond'.
- Stefan Beerens van Kennis van IJs in Leidschendam met de smaak 'Guilty pleasure'.
- Jean Pierre Bax van IJssalon Luciano in Wassenaar met de smaak 'Hazelnut meringui pie ice'.
- Marten Riedstra of the gelato shop IJssalon Iiskâld in Lemmer met de smaak 'Sweet & happiness'.
- Lorenz de Groot van Lorenzo IJssalon met de smaak 'Mapapa'.
Hybride wedstrijd
Vanwege de coronapandemie ziet de wedstrijd er anders uit dan normaal. De deelnemers reizen niet af naar Italië, maar de mix en ingrediënten voor het ijs en de decoratie in speciale gekoelde zendingen naar Bologna. Daar maken de instructeurs van de Carpigiani Gelato University het ijs. De deelnemers kijken via een live videoverbinding mee. De vakjury beoordeelt de smaken tijdens een realtime meeting met de deelnemers. De deelnemers geven zelf vanuit hun eigen ijssalon een toelichting op hun ijssmaak.