Lorenz De Groot nieuwe ijskampioen

Lorenz de Groot

Lorenz De Groot is op de Horecava in Amsterdam de onbetwiste winnaar geworden van het Nederlands Kampioenschap Gelato; een organisatie van Carpigiani Ambachtelijk Benelux. De ijsmaker van IJssalon Lorenzo in Utrecht blies de jury - onder leiding van Belgisch sterrenchef patissier Roger Van Damme - omver met zijn ‘Mapapa’; een combinatie van ijs met mango, papaya en passievrucht aangevuld met een lichte yoghurt, een zachte toon van abrikoos en een knapperige meringue.

Het was een stevige strijd tussen zo’n dertig deelnemers en deelneemsters aan de Nederlandse kampioenschappen ijsbereiden op de tweede dag van de Horecava. Naast winnaar Lorenz de Groot bestond het podium uit Jean Pierre Bax van Luciano IJssalon (Wassenaar) met ‘Hazelnut Merengue Pie Ice’ (derde) en Marten Riedstra, van IJssalon IJskald (Lemmer) met ‘Sweet & Happiness’ eindigde als tweede.

Europese kampioenschappen

Omdat Carpigiani dit jaar voor het eerst het kampioenschap op de Horecava in Amsterdam houdt, mogen alle drie de kampioenen van dit Gelato Festival Challenge deelnemen aan de Europese kampioenschappen in Italië, zo vertelde Roger van Damme. Van Damme is de enige ter wereld met een Michelinster voor een lunchrestaurant (in België) en hij is in 2017 uitgeroepen tot beste patissier ter wereld.

Winnaar had pavlova in het achterhoofd

“Het is zo bijzonder. Echt heel onverwacht. Ik kan het bijna niet geloven.”, vertelt kersvers Nederlands Kampioen Lorenz De Groot. “Mijn vader en ik hebben deze smaak samen ontwikkeld met het Russische dessert ‘pavlova’ in het achterhoofd. De grootste uitdaging was om de meringue in het ijs te verwerken zonder dat die smolt. We moesten lang zoeken naar een manier om die lekkere crunch te behouden en lieten onze smaak ook uitvoerig proeven door familie, vrienden en kennissen totdat het geheel hélemaal goed zat. Met succes. Wat ben ik ontzettend tevreden met deze Nederlandse titel.”

Lorenz De Groot werkt al bijna 20 jaar in de ijssector en begon in 2003 zijn eigen ijssalon ‘Lorenzo’ in Utrecht. Weldra mag hij dus samen met de andere winnaars strijden voor de Europese titel. En wie weet wordt hij met Nederland wel de beste ijsmaker ter wereld op De Gelato Festival World Masters van Gelato University Carpigiani in samenwerking met Sigep Italian Exhibition Group dat plaatsvindt in 2021.

 

Lees ook
Partijen ondertekenen intentieverklaring voor Sectorhuis IJs

Partijen ondertekenen intentieverklaring voor Sectorhuis IJs

Teun Loonen (voorzitter branchevereniging), Theo Clevers (voorzitter Gilde) en Harry van der Zaag (directeur Lentiz |Cursus & Consult, namens IJscentrum) ondertekenden op 2 maart op Bakkersvak de intentieverklaring voor het vormen van het Sectorhuis IJs. Hierbinnen willen de partijen intensief samenwerken om ambachtelijk ijs te promoten en de sector...

IJsbereiden in de Restaurantkeuken

IJsbereiden in de Restaurantkeuken

Er zijn steeds meer chefs in de restaurantkeuken die zelf hun huisgemaakt ambachtelijk ijs maken. Wat zijn de verschillen met ijsbereiden in de ijssalon, en waar moet een chef op letten om goed ambachtelijk ijs te bereiden? In dit artikel de ins en outs over het maken van ambachtelijk ijs in de restaurantkeuken.

Intentieverklaring onderstreept gewenste komst Sectorhuis IJs

Intentieverklaring onderstreept gewenste komst Sectorhuis IJs

De komst van het Sectorhuis IJs is zo goed als rond. De branchepartijen, die hierin gaan samenwerken, tekenen op 2 maart op Bakkersvak/IJs-Vak een intentieverklaring. In dit document spreken de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, het Gilde van SVH Meesterijsbereiders en het IJscentrum uit een sectorhuis te willen vormen om intensief samen op te trekken...