Veel inspiratie op de eerste dag van Bakkersvak

Beko IJstaarten_Bakkersvak

Bakkersvak 2019 is begonnen. Gisteren, 10 maart, opende de Evenementenhal Gorinchem de deuren voor bakkers, patissiers, chocolatiers en ijsmakers op zoek naar de laatste trends, innovaties, noviteiten en inspiratie.

De dag begon met het aansnijden van een geboortetaart van ijs door Marquerithe Verheul, directeur van Beko Coöperatie. Dit was het officiële startschot voor Beko IJs. Verheul vertelt dat ze ongelooflijk trots is op het nieuwe concept, waarmee bakkers relatief eenvoudig kunnen starten met de verkoop van ijs. Variërend van een softijs-automaat tot een hele vitrine vol ijs. Alles is mogelijk. In eerste instantie richt Beko IJs zich op Bakkers, maar in de toekomst wil Beko dit ook aanbieden aan ijsbereiders.

Geboortetaart Beko IJs_Beeld Beko

180-jarig bestaan Royal Steensma

Royal Steensma viert het 180-jarig bestaan op Bakkersvak. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum verscheen een speciaal receptenboek. “Voor het 180-jarig bestaan wilden we wat anders dan normaal doen”, licht Emina Dencic toe. Het was wel hard werken om het boek te realiseren. De negentig foto’s bij de zeventig recepten werden namelijk de week voor kerst geschoten.

Nieuw in de stand zijn de producten van Bak Speciaal. “De producten zijn weliswaar niet nieuw voor de klant, maar wel voor ons”, vertelt Emina. Bak Speciaal werd onlangs overgenomen door Royal Steensma.

Nieuwe bonbon-wedstrijd

Jaarlijks ontwerpt het Nederlands Patisserie Team een speciale bonbon-vorm. Dit jaar is deze in de vorm van een citruspers en heeft de naam Juicer gekregen. Peter Remmelzwaai ontwierp samen met Chocolate World uit het Belgische Hoboken deze vorm.

Maar dit jaar is er meer dan alleen de nieuwe chocoladevorm. Het Nederlands Patisserie Team organiseert volgend jaar een speciale bonbon wedstrijd met de juicer, vertelt secretaris Babs Bruil. Ze heeft al veel enthousiaste reacties ontvangen. “Deze wedstrijd is laagdrempelig”, zegt ze. Dit in tegenstelling tot de Dutch Pastry Awards. Veel bakkers ervaren volgens Babs een hoge drempel die hen weerhoudt van deelname aan deze wedstrijd.

Juicer

Guilty Pleasures

Gedurende de hele beursdag worden er verschillende presentaties en demonstraties gegeven op het belevenisplein, het Grondstoffentheater en Café Onderneem. Op het Belevenisplein laten de leden van het Nederlands Patisserie Team en Boulangerie Team hun kunsten zien. Dit jaar gaan de boulangers en patissiers aan de slag met dit thema. Zo ook patissiers Ramon Huigsloot en Arthur Tuytel.

Zij maken een taartje dat bestaat uit verschillende klassieke recepten zoals pistache amandel biscuit, chocolade mousse en mango cremeux. In een gemoedelijke sfeer laten de mannen aan de toeschouwers zien hoe ze de verschillende lagen maken en geven praktische tips. Ondertussen vertellen ze wat meer over zichzelf en beantwoorden vragen uit het publiek en van presentatrice Ramona van Zweden. Zo leren we dat Ramon binnenkort vader wordt en nog steeds wakker ligt van de World Chocolate Masters die hij won in 2013.

Demonstratie Arthur Tuytel en Ramon Huigsloot

Lees ook
175 exposanten op Bakkersvak

175 exposanten op Bakkersvak

Komende zondag, 10 maart, is het zover. Bakkersvak 2019 gaat van start. Drie dagen vol inspiratie met in totaal 175 exposanten. Bekende leveranciers als Beko, Royal Steensma, AB Mauri, Callebaut, Bakeplus, Laan Heiloo, Dawn Food Benelux, Dossche Mills / Meneba en Dobla maar ook zijn er zo'n 20 nieuwe leveranciers te ontdekken. “We mogen met trots...

Het grootste IJsontbijt van Nederland

Het grootste IJsontbijt van Nederland

Om het ijsseizoen officieel te openen, trakteren de beste ijs-bereiders van Nederland op een IJsontbijt. Op Bakkersvak kunnen bezoekers aanschuiven op dinsdag 12 maart om 10.00 uur in de EvenementenhalGorinchem. De Meester-ijsbereiders serveren dan een ontbijt, volledig bereid van Ambachtelijk ijs. Het ijsontbijt wordt aangeboden door het...

IJsVak-Wedstrijden:  het roer gaat om

IJsVak-Wedstrijden: het roer gaat om

Dit jaar vinden de IJsVak-Wedstrijden plaats tijdens Bakkersvak, op dinsdag 12 maart. De wedstrijden vinden in 2019 in afgeslankte vorm plaats. Maar de iets andere opzet dit jaar is een voorbode voor de grootse veranderingen die volgend jaar worden doorgevoerd. “In 2020 gaan we gaan excelleren!”, zegt Jacques Vos van het Ambachtelijk IJscentrum. Omdat...