Vakblad IJs in 2013: suiker, stracciatella en nieuwe medewerkers

14 juli 2023 Redactie Vakblad IJs Vakblad IJs

Vakblad IJs bestaat 15 jaar. Daarom blikken we deze zomer terug op het blad door de jaren heen. Vandaag kijken we naar de vijfde jaargang: Vakblad IJs! in 2013. Welke onderwerpen kwamen allemaal voorbij?

Suiker

IJS 2013 suiker

In de eerste Grondstof Belicht van 2013 stond suiker centraal. “Elke ambachtelijke ijsbereider weet wat suiker een van de meest belangrijke grondstoffen is voor de bereiding van zijn ijs. Zonder suiker geen ambachtelijk ijs. De meeste ijsbereiders gebruiken meerdere soorten in hun receptuur maar weten ze eigenlijk wel waarom en wat de verschillen zijn?”

Suiker zou nog vaker aan bod komen in Grondstof Belicht. Zo wijdde Jacques Vos in 2022 nog een artikel aan suikerreductie.

Stracciatella-ijs

IJS 2013 stracciatella

In 2023 was stracciatella de ijsmaak voor de IJsVakWedstrijden. Stracciatella is en blijft een populaire ijssmaak. In 2013 schreef SVH Meesterijsbereider Theo Clevers er een artikel over. “Door de jaren heen staat stracciatella-ijs bij ons synoniem voor geduld. Waarom geduld? Wanneer de mooie romige ijsmix bijna tot ijs is gedraaid, zetten we op dat moment de ijsmachine stil. De bitterzoete gesmolten chocolade komt nu aan de beurt.”

IJssalon van het Jaar

IJS 2013 Ijssalon Florence

IJssalon Florence won in 2013 voor de derde keer de titel IJssalon van het Jaar. “Dit jaar wordt een prachtig jaar”, voorspelde eigenaar Marcel Janssen. “Toen we in 2011 de titel IJssalon van het Jaar kregen. Was dat ons beste jaar ooit. Het jaar erop draaide de ijssalon nóg beter. Het effect van de titel rolt nog zeker een jaar door. Nu we ons weder om de beste ijssalon mogen noemen, móet dit wel een topjaar worden”.

Dat geldt waarschijnlijk ook voor 2023. Want afgelopen juni won IJssalon Florence de titel voor de vijfde keer!

Nieuwe medewerkers

IJS 2013 nieuwe medewerkers

Medewerkers zijn essentieel voor de ijssalon. In 2013 spraken we met verschillende ijsondernemers hoe zij de eerste dag van een nieuwe medewerker aanpakken. Zo vertelde Caroline Kooij van IJssalon De Hoop dat ze altijd haar nieuwe medewerkers zelf opvangt, een uurtje voordat de salon open gaat. “Ik vind het heel erg belangrijk dat iedereen in mijn bedrijf op één lijn zit en ik het eerste uut precies dezelfde informatie heeft ontvangen.”

World Chocolate Masters

IJS 2013 Marike van Beurden

In 2013 won patissier Marike van Beurden de Dutch Chocolate Masters en mocht naar het wereldkampioenschap in Parijs. Vakblad IJs sprak haar voorafgaand aan haar deelname. “Ik wil collega’s in Nederland laten zien wat je met hard werken en met de juiste mensen om je heen kunt bereiken”, vertelde ze. “Dat is het mooie aan deze wedstrijd: de nauwe contacten met vakgenoten.” Ze maakte indruk in Parijs en behaalde een fraaie tweede plaats.

Champagne

IJS 2013 champagne

IJs vormt een goede combinatie met champagne. In 2013 was er in restaurant Dorset in Borne een proeverij van ijs met champagne op zoek naar de beste combinaties. Bijvoorbeeld vanille-ijs en Fût de Chêne (Alain Bernard). “Deze combinatie heeft een soort chocoladesensatie”, zei vinoloog Bart Vunderink. Andere goede combi’s waren malaga en een op hout gelagerde champage en aardbeiensorbet met Chardonnay.

Altijd op de hoogte blijven?