Dit jaar vinden de IJsVak-Wedstrijden plaats tijdens Bakkersvak, op dinsdag 12 maart. De wedstrijden vinden in 2019 in afgeslankte vorm plaats. Maar de iets andere opzet dit jaar is een voorbode voor de grootse veranderingen die volgend jaar worden doorgevoerd. “In 2020 gaan we gaan excelleren!”, zegt Jacques Vos van het Ambachtelijk IJscentrum.

Omdat 2019 een tussenjaar is, zijn de wedstrijden dit jaar in een andere, iets kleinere stijl. Om alle veranderingen voor volgend jaar door te voeren, is tijd en mankracht nodig. Beide zijn op dit moment te beperkt. Dit jaar vindt daarom bijvoorbeeld niet de wedstrijd om de Gouden IJscreatie plaats. “In het kader van de vernieuwingen wordt op dit moment hard gewerkt aan een promotiemoment dit voorjaar, waarbij de consument samen met de winnaars van de Gouden IJsspatel een hoofdrol gaan spelen. Meer hierover zal bekend worden tijdens de wedstrijden op 12 maart in Gorinchem”, vertelt Jacques Vos.

Het doel van de IJsVak-Wedstrijden is tweedelig: promotie van het ambacht en stimuleren van het vakmanschap. De wedstrijden stimuleren de onderlinge competitie tussen de ijssalons en ijsbereiders. Hierdoor wordt de kwaliteit van het ambacht van de ijsbereiders en het ambachtelijk schepijs verhoogd. Vakwedstrijden zijn een uitgelezen middel om deze doelstellingen te realiseren. Met de nieuwe opzet van de IJsVak-Wedstrijden in 2020 wil de organisatie meer deelnemers trekken, het niveau omhoog brengen, en meer bekendheid creëren voor het ambacht van ijsbereiden bij consumenten.

IJsVak-wedstrijden_Vakblad IJs 45-2019

Meer uitdaging

“De afgelopen jaren is het aantal ambachtelijke ijsbereiders verdubbeld, maar zijn het aantal deelnemers aan de wedstrijden gelijk gebleven”, zegt Jacques. “Het is al jarenlang dezelfde groep ijsbereiders die deelneemt en in de top tien van de winnaars zien we hetzelfde patroon terugkeren. De drie wedstrijdelementen de Gouden IJsspatel, Gouden IJscreatie en IJssalon van het Jaar bieden blijkbaar niet voldoende uitdaging voor de nieuwe generatie ijsbereiders. We willen dit gaan veranderen door de wedstrijden toegankelijker te maken.” Zo komen er meerdere categorieën. “Denk aan deelnemers onder de 25 jaar, een wedstrijd voor de SVH-meesterijsbereider, et cetera.”

Ook de steeds wisselende locaties kosten de wedstrijdcommissie veel inzet en energie, en draagt daarmee niet bij tot optimalisering van de wedstrijden. “We gaan daarom een locatie vastleggen voor meerdere jaren, waarbij onder meer gelet gaat worden op de bereikbaarheid en goede faciliteiten voor partners en sponsoren. Bovendien willen we graag de wedstrijden geheel op deze locatie kunnen regelen”, aldus Jacques.

Hoofdrol

Ook de wedstrijdcommissie ondergaat veranderingen. Een van de doelen voor 2020 is om de organisatie te professionaliseren, zodat deze niet geheel op vrijwilligers draait.

Op dit moment bestaat de commissie uit vijf personen, veelal vrijwilligers. Om de commissie te versterken is meer samenwerking met het Gilde van meesterijsbereiders gezocht en toegezegd. Theo Clevers, voorzitter van het Gilde van meesterijsbereiders is dit jaar aangesloten bij de commissie en zal een hoofdrol gaan spelen in de door te voeren vernieuwingen van de IJsVak-Wedstrijden nieuwe stijl. Als ervaren wedstrijddeelnemer weet hij als geen ander waar de kritische factoren zitten om wedstrijden, samen met heel ijsbereidend Nederland, tot een succes te maken.

Jacques Vos: “De wedstrijdcommissie gaat er komende tijd volop tegenaan om in 2020 IJsVak-Wedstrijden neer te zetten waar jong talent, ervaren ijsbereiders en iedereen die ook maar iets met ijsbereiden te maken heeft, de kans krijgt om te excelleren!”

 

Altijd op de hoogte blijven?