Meesterlijk recept: citroensorbet

citroensorbet

SVH Meesterijsbereider Hans Kennis maakte voor de start van het ijsseizoen een overheerlijke citroensorbet.

Ingrediënten

  • 500         gram      Citroensap (Fruit Life)
  • 70           gram      Lemon 50 (Pregel)
  • 2500      gram      Suikerstroop 40%
  • 50           gram      Dextrose
  • 750         gram      Water
  • 30           gram      Emulgator (Cortina Sucrea)

Bereidingswijze citroensorbet-285x300

Het citroensap samen met de andere ingrediënten vermengen. Controleren met de refractometer en zorg er voor dragen dat het geheel een TDS heeft van 30%. Hierna op smaak brengen met een beetje citroenzuur. De citroenmix afdraaien in de ijsmachine, daarna klaar voor gebruik.

Basis Suikerstroop 40% TDS

  • Suikerstroop 40% Totaal Droge Stof;

Ingredienten

  • 900         gr.           Suiker
  • 300         gr.           Dextrose

100         gr. glucose brixmeter-300x225

  • 1700      gr.           Water
  • 1                             Citroenschil
  • 1                             Sinaasappelschil
  • 6             gr.           Cremodan ES

Bereidingswijze

De Cremodan ES even mengen met 50 gram de suiker om klontvorming te voorkomen. Water en de suiker, dextrose, glucose tot 65°C verwarmen. Hierin de overige ingrediënten bestaand uit kaneelstokje, anijsster, citroenschil en sinaasappelschil laten trekken gedurende een tijd van 4 uur. Daarna deze ingrediënten eruit zeven. De Cremodan die aangemaakt is met de suiker er aan toe voegen en snel terug koelen tot 4°C. Daarna minimaal 4 uur in de koelkast laten rijpen.

Hierna is het klaar voor gebruik.

Dossiers
Lees ook
Aldi mag van Europa toch champagne-ijs verkopen

Aldi mag van Europa toch champagne-ijs verkopen

Het Europese hof heeft bepaald dat consumptie-ijs "champagnesorbet" genoemd mag worden zolang het smaakt naar champagne. De 'Champagner Sorbet' van Aldi met 12 procent champagne mag gewoon zo heten. Het is geen inbreuk op de beschermde oorsprongsbenaming. De champagne-zaak loopt al sinds 2012. Toen spanden Franse champagneboeren, verenigd in het Comité...

Zomertrends: Hugo-ijs en red velvet-ijs

Zomertrends: Hugo-ijs en red velvet-ijs

IJs van trendy drankjes, zoals Hugo, maar ook brownie-ijs en red velvet-ijs worden het helemaal deze zomer. Dat vertelde SVH Meesterijsbereider Hans Kennis tegen NOS. Volgens de Meesterijsbereider is het zaak om te kijken welke drankjes hip zijn onder de jeugd. "Zoals Hugo, daar hebben wij nu een biologische ijsvariant van." Red velvet-ijs is rode...