IJscentrum maakt instructievideo's over karamel, chocola en ijs

Instructievideo chocolade_IJscentrum

Beeld: IJscentrum

Het IJscentrum begon begin 2021 met het delen van kennis door het plaatsen van gratis instructievideo's. Onlangs kwamen hier zeven nieuwe video's bij. Deze tonen de bereidingstechnieken van karamel, ijsmix en chocolade.

De filmpjes laten onder andere zien hoe je chocolade tableert, een ijsmix pasteuriseert en hoe je infuseert. Daarnaast is er aandacht voor natte en droge karamelbereidingsmethode. Verder is het overzicht van machines en menu-instructies nu compleet.

Kennis delen

De reden voor het gratis beschikbaar stellen van deze informatie, is simpelweg kennis delen. Dat stelt Hidde de Brabander, manager van het IJscentrum. “We zijn dé school voor ijsbereiders en bevinden ons ook steeds meer op het vlak van chocolaterie en patisserie. Dat we de expertise in huis hebben, laten we graag zien. Daarnaast is het ontzettend handig voor onze cursisten. Voor ze aan een cursus beginnen, kunnen ze zich alvast voorbereiden door de instructiefilmpjes te bekijken. Zo krijgen ze vast feeling met de machines waarop ze gaan werken. En zien ze welke verschillen er bestaan tussen koude en warme methode voor het maken van karamel. Een goede voorbereiding is het halve werk!”

Online academy

Begin dit jaar verrijkte het IJscentrum de website met 27 instructievideo’s. In deze korte filmpjes wordt de werking van het machine-aanbod gedemonstreerd. Hoe demonteer je een machine voor reiniging, hoe werken de pasteurisatieketels en hoe ziet het menu van de tempereermachine eruit? Nu het overzicht is aangevuld, komt alle apparatuur in het praktijklokaal van IJscentrum aan bod. IJsmachines van zes merken, vijf pasteurisatieketels, diverse andere apparatuur zoals een shockvriezer, een oven en een chocoladetempereermachine. Deze maand zijn daar ook alle machinemenu’s nog eens aan toegevoegd. Hiermee komt het totale aanbod instructiefilmpjes op 42.

De video’s zijn te vinden op de pagina Academy. De sluitingsperiode van het IJscentrum (van media december tot april) is goed benut. “Naast deze informatieve filmpjes werken we achter de schermen aan een e-learningmodule”, besluit De Brabander.

Lees ook
Het grote ijsboek

Het grote ijsboek

Christophe Declercq is vakleraar banket en ijs aan de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte en is auteur van verschillende boeken over banket en ijs. Hij schreef eerder al ‘Basic IJs, meer dan 55 stap-voor-stap-recepten’, ‘IJscreaties’ en ‘IJs verfrissend lekker’. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek: ‘Het grote ijsboek’.

De specials van het IJscentrum

De specials van het IJscentrum

De specials van het IJscentrum zijn exclusieve dagtrainingen die de focus leggen op één onderwerp. Voor 25 mei staat Cacao en chocolade-ijs op de planning. Er zijn nog twee plaatsen vrij voor deze special die wordt gegeven door Hidde de Brabander.

Koninklijke onderscheiding voor Jacques Vos

Koninklijke onderscheiding voor Jacques Vos

Vrijwel iedere ijsbereider in Nederland kent Jacques Vos en weet wat hij voor de Nederlandse ijsbereidingssector heeft betekend. Vos stond aan de wieg van het IJscentrum, dé school voor ijsbereiders. De branchevereniging Ambachtelijk IJscentrum vindt een ‘lintje’ hiervoor op z’n plaats. Dat is gelukt: Vos ontving op 26 april 2021 zijn onderscheiding...