Documentaire 'La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers' op RTV Utrecht

Documentaire 'La famiglia De Lorenzo_PB Openluchtmuseum

RTV Utrecht zendt vanaf zondag 6 juni de tweedelige DocU 'La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers' uit. De familie De Lorenzo was de eigenaar van de bekende Utrechtse IJssalon Venezia. In het Nederlands Openluchtmuseum opent op 11 juni een gereconstrueerde versie van Venezia zoals die er in de jaren 1960 uitzag. 

De documentaire laat de drie generaties ijsmakers achter deze oudste Italiaanse ijssalon van Nederland zien. Guido De Lorenzo (Tai di Cadore 1905-1995) opende de eerste vestiging van Venezia in 1930. Hij was tot eind jaren 1980 actief in het bedrijf. Eind jaren 70 nam zijn zoon Carlo de vestiging aan de Voorstraat over en zoon Italo de vestiging aan de Oudegracht. Inmiddels is de derde generatie De Lorenzo actief. IJsmaker Massimo De Lorenzo, de zoon van Carlo, staat sinds 2016 aan het roer in ijssalon Trio in Arnhem . De dochter van Italo, Romana De Lorenzo staat sinds de jaren 2000 met ijskiosk Venezia op de Jansbrug in Utrecht.

Monique Lesterhuis regisseerde de documentaire. De productie is in handen van stichting Geschreven op het Scherm. De film is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Heinfonds, Carel Nengermanfonds, Fentener van Vlissingenfonds, Van Baarenstichting, het Provinciaal Utrechts genootschap, én dankzij ruim 100 donaties via voordekunst.nl.

Het eerste deel van de documentaire wordt uitgezonden op 6 juni en 11 juni volgt het tweede deel. Na uitzending is documentaire terug te kijken via rtvutrecht.nl/gemist. De documentaire wordt ook uitgezonden op Omroep Gelderland.

Dossiers
Lees ook
Oudste Italiaanse ijssalon opent in Nederlands Openluchtmuseum

Oudste Italiaanse ijssalon opent in Nederlands Openluchtmuseum

In het Nederlands Openluchtmuseum opent 11 juni de oudste ijssalon van Nederland, de IJssalon Venezia. De van oorsprong Italiaanse familie De Lorenzo runde deze ijssalon in Utrecht. De ijssalon is helemaal gereconstrueerd en ziet er uit als het Venezia van de jaren '60. Bezoekers kunnen er ook terecht voor ambachtelijk schepijs. “Wij...

De onderneming en beperkte gemeenschap van goederen

De onderneming en beperkte gemeenschap van goederen

Met ingang van 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenregime ingrijpend veranderd. Indien u vóór 1 januari 2018 in het huwelijksbootje bent gestapt, geldt de algehele wettelijke gemeenschap van goederen. Zo valt bij ondernemers ook de eigen zaak na het huwelijk in de gemeenschap.

13 tips om je ijskaart te optimaliseren

13 tips om je ijskaart te optimaliseren

Een prijslijst aan de muur, een ijskaart op je (terras)tafel of op je website. Er zijn verschillende manieren om je ijsassortiment aan te prijzen bij je gast. Kijk eens met een frisse blik naar je ijskaart. Benader deze niet alleen vanuit een smaaktechnisch oogpunt, maar ook als verkoop- en communicatiemiddel.