Oudste Italiaanse ijssalon opent in Nederlands Openluchtmuseum

Ijssalon Venezia_Openluchtmuseum

In het Nederlands Openluchtmuseum opent 11 juni de oudste ijssalon van Nederland, de IJssalon Venezia. De van oorsprong Italiaanse familie De Lorenzo runde deze ijssalon in Utrecht. De ijssalon is helemaal gereconstrueerd en ziet er uit als het Venezia van de jaren '60. Bezoekers kunnen er ook terecht voor ambachtelijk schepijs.

“Wij zijn trots dat het originele interieur van Venezia in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum is opgenomen en zo bewaard blijft voor toekomstige generaties", zegt ijsmaker Carlo De Lorenzo, zoon van grondlegger Guido De Lorenzo. "Venezia in het Openluchtmuseum is helemaal ingericht zoals het er in de jaren 60 van de 20ste eeuw in Utrecht heeft uitgezien. Het is alsof ik terug ben gegaan in de tijd, toen ik bij mijn vader en broer tijdens de schoolvakanties in de ijssalon werkte. De inrichting met de beeldbepalende toonbank is perfect gereconstrueerd. Zelfs de tegels die in de jaren 60 op de vloer lagen zijn terug.”

”Met de opening van Venezia, een Utrechts icoon, gaat een langgekoesterde wens in vervulling", zegt Teus Eenkhoorn, directeur van het Openluchtmuseum. "Een ambachtelijk Italiaanse ijssalon waar onze bezoekers geheel in sfeer ijs kunnen kopen. En niet onbelangrijk, in Venezia vertellen wij het verhaal van de Italiaanse migranten die naar Nederland kwamen en ons land op veel fronten hebben verrijkt, niet alleen culinair maar ook qua taal en muziek. De realisatie van Venezia is mogelijk geweest door een genereuze gift van de Vrienden van het Openluchtmuseum."

Carlo en en zijn zoon Massimo De Lorenzo leveren het ambachtelijke schepijs dat in de salon verkocht wordt. Massimo: “Voor Venezia in het Openluchtmuseum maken wij ambachtelijk ijs in de zeven smaken van destijds, smaken die nog steeds erg populair zijn in Nederland, te weten; vanille, aardbei, citroen, chocola, mokka, malaga en hazelnoot.”

Het Nederlands Openluchtmuseum heeft Vereniging Ambachtelijk IJscentrum gevraagd een bijdrage te leveren aan deze tentoonstelling. Leden kunnen een foto van hun ijssalon insturen naar communicatie@ijscentrum.nl.

Dossiers
Lees ook
Documentaire 'La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers' op RTV Utrecht

Documentaire 'La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers' op RTV Utrecht

RTV Utrecht zendt vanaf zondag 6 juni de tweedelige DocU 'La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers' uit. De familie De Lorenzo was de eigenaar van de bekende Utrechtse IJssalon Venezia. In het Nederlands Openluchtmuseum opent op 11 juni een gereconstrueerde versie van Venezia zoals die er in de jaren 1960 uitzag.

De onderneming en beperkte gemeenschap van goederen

De onderneming en beperkte gemeenschap van goederen

Met ingang van 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenregime ingrijpend veranderd. Indien u vóór 1 januari 2018 in het huwelijksbootje bent gestapt, geldt de algehele wettelijke gemeenschap van goederen. Zo valt bij ondernemers ook de eigen zaak na het huwelijk in de gemeenschap.

13 tips om je ijskaart te optimaliseren

13 tips om je ijskaart te optimaliseren

Een prijslijst aan de muur, een ijskaart op je (terras)tafel of op je website. Er zijn verschillende manieren om je ijsassortiment aan te prijzen bij je gast. Kijk eens met een frisse blik naar je ijskaart. Benader deze niet alleen vanuit een smaaktechnisch oogpunt, maar ook als verkoop- en communicatiemiddel.