Documentaire 'La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers' op RTV Utrecht

1 juni 2021

RTV Utrecht zendt vanaf zondag 6 juni de tweedelige DocU 'La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers' uit. De familie De Lorenzo was de eigenaar van de bekende Utrechtse IJssalon Venezia. In het Nederlands Openluchtmuseum opent op 11 juni een gereconstrueerde versie van Venezia zoals die er in de jaren 1960 uitzag. 

De documentaire laat de drie generaties ijsmakers achter deze oudste Italiaanse ijssalon van Nederland zien. Guido De Lorenzo (Tai di Cadore 1905-1995) opende de eerste vestiging van Venezia in 1930. Hij was tot eind jaren 1980 actief in het bedrijf. Eind jaren 70 nam zijn zoon Carlo de vestiging aan de Voorstraat over en zoon Italo de vestiging aan de Oudegracht. Inmiddels is de derde generatie De Lorenzo actief. IJsmaker Massimo De Lorenzo, de zoon van Carlo, staat sinds 2016 aan het roer in ijssalon Trio in Arnhem . De dochter van Italo, Romana De Lorenzo staat sinds de jaren 2000 met ijskiosk Venezia op de Jansbrug in Utrecht.

Monique Lesterhuis regisseerde de documentaire. De productie is in handen van stichting Geschreven op het Scherm. De film is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Heinfonds, Carel Nengermanfonds, Fentener van Vlissingenfonds, Van Baarenstichting, het Provinciaal Utrechts genootschap, én dankzij ruim 100 donaties via voordekunst.nl.

Het eerste deel van de documentaire wordt uitgezonden op 6 juni en 11 juni volgt het tweede deel. Na uitzending is documentaire terug te kijken via rtvutrecht.nl/gemist. De documentaire wordt ook uitgezonden op Omroep Gelderland.

Altijd op de hoogte blijven?