De ijsstrends in Italië

Italiaans team gelato world cup

Foto: Sigep

In Italië is het volop zomer. De organisatie van SIGEP, de bekende ijsbeurs in Italië, zet daarom de laatste trends in op een rijtje. Wat gebeurt er op ijsgebied in Rimini?

Ambachtelijk ijs is een populair product in Italië. Claudio Pica, secretaris van de Italian Gelato Makers Association, verwacht dat de verkoop van ijs in Italië gedurende de maand augustus met 15 procent toe zal nemen. De grote trend is volgens Pica alcoholisch sorbetijs, met name de combinaties watermeloen/rum en limoen/vodka. "Dit zijn complexe combinaties om te maken", zegt Pica. "Dat betekent dat ijsbereiders hun kennis en kunde blijven ontwikkelen."

Sonia Balacchi, winnares Pastry Queen 2012, sluit op deze trend aan met haar stranddessert Gradisca. Het dessert bestaat uit drie soesjes gevuld met roomijs op een knappertje dat smaakt naar cirus. Het geheel wordt geserveerd op een stokje. Met de heldere kleuren en authentieke smaak past het dessert volgens Balacchi perfect bij de vakantiemaand augustus.

Gelato World Cup

Ook het Italiaanse team voor de Gelato World Cup doet mee aan de trend. Zij suggereren Gelato Italia, een coupe van watermeloen, meloen en limoen, voor de maand augustus. Meesterijsbereider Beppe Tonon, teamtrainer en bekend vanwege zijn decoraties en sculpturen van fruit. "We hebben voor de smaak limoen toegevoegd aan de watermeloen en meloen."

Het Italiaanse team is druk bezig met de voorbereidingen voor de Gelato World Cup. Het team bestaat naast trainer Beppe Tonon uit Eugenio Morrone, Massimo Carnio, Marco Martinelli and Ciro Chiummo.

Dossiers
Lees ook
Wat is de ideale temperatuur om ijs te bewaren en scheppen?

Wat is de ideale temperatuur om ijs te bewaren en scheppen?

Je hebt in een ijssalon met een groot aantal dingen rekening te houden. Is de inrichting van de ijssalon aantrekkelijk voor klanten? Zijn er genoeg lekkere en opvallende smaken te krijgen? Komen er wel genoeg klanten naar de ijssalon? Er zijn echter ook meerdere praktische zaken die belangrijk zijn. Daaronder: wat is de ideale temperatuur in een ijssalon?...

Hoe smaakt gezond schepijs?

Hoe smaakt gezond schepijs?

Verschillende ijsproducenten zoals Alpro, Oppo en Breyers, bieden 'gezond' ijs aan. Dit light-ijs zit niet alleen in een kleinere verpakking. Ook bevat het volgens de producenten minder suiker bevat, meer proteïne of minde calorieën. Het AD laat de smaak van dit ijs keuren door jury.

Meester Patissier Hidde de Brabander versterkt team IJscentrum

Meester Patissier Hidde de Brabander versterkt team IJscentrum

Met de verhuizing van het IJscentrum naar de Food Innovation Academy in Vlaardingen hoopt het opleidingsinstituut voor de ambachtelijke ijssector een verdiepingsslag te maken met zuivel, horeca, chocolade en patisserie. Dit wordt onder andere waargemaakt met de komst van Meester Patissier Hidde de Brabander naar het IJscentrum.