Wedstrijdsmaak 2016 - welke wordt het?
Eind deze maand wordt de smaak waar het tijdens de IJsVak-Wedstrijden van 2016 om draait, bekendgemaakt. Er wordt al volop gespeculeerd in de branche: welke smaak zou het worden? Ananas, koffie, stracciatella?
Sorbet
Kijkend naar de voorgaande jaren, wordt er om en om voor een ijssmaak op melkbasis en op waterbasis gekozen. Aangezien de ijssmaak tijdens de IJsVak-Wedstrijden begin dit jaar yoghurtijs was, zou het nu een sorbetijsje moeten worden.
- Smaken die de revue al passeerden, zijn:
- 2015: yoghurt
- 2014: passievrucht
- 2013: vanille
- 2012: citroen
- 2011: pistache
- 2010: aardbeien
- 2009: chocolade
- 2008: abrikoos
- 2007: sinaasappel
- 2006: koffie
- 2005: amarenen
- 2004: framboos
- 2003: kokos
- 2002: banaan
- 2001: aardbeien
- 2000: vanille
In zowel 2000 als in 2013 draaiden de wedstrijden om vanille-ijs. Ook aardbei kwam tweemaal aan bod in de afgelopen jaren: in 2001 en 2010. Ook is de ongeschreven regel 'afwisselend water- en melkbasis' niet iedere editie gehanteerd. Zo stond sinaasappelijs in 2007 centraal, maar volgde abrikozenijs dat jaar erop.
De ijssmaak die gekozen wordt, staat centraal tijdens zowel de wedstrijd om de Gouden IJsspatel, waar het draait om het lekkerste ijsje van Nederland, als tijdens de Gouden IJscreatie, waar deze ijssmaak onderdeel moet zijn van een ijscoupe of - creatie. Deelnemers aan deze wedstrijd dienen onder toeziend oog van publiek in 6 minuten vier identieke coupes te maken.
De IJsVak-Beurs vindt plaats op 2 en 3 februari in Markant in Uden. Dit werd in juli al bevestigd. De wedstrijdbriefing, die gratis toegankelijk is voor potentiële deelnemers, zal in november plaatsvinden in het IJscentrum in Wageningen.
Reageer hieronder: welke smaak zou u graag willen zien als Wedstrijdsmaak 2016?
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Genomineerden IJssalon van het Jaar 2023
Zes ijssalons maken kans op de titel IJssalon van het Jaar 2023. Zij krijgen tussen nu en eind mei bezoek van verschillende professionals. Half juni maakt Vereniging Ambachtelijk IJscentrum bekend welke ijssalon wint.
Peren demi-ijs wedstrijdsmaak Gouden IJsspatel 2024
De ijssmaak voor de volgende editie van de Gouden Spatel is bekend. Wedstrijdvoorzitter Theo Clevers maakte tijdens het IJsVak Gala op 6 maart bekend dat de deelnemers in 2024 aan de slag moeten met peren demi-ijs.
Hilde van Maanen van PATRIJS | Patisserie en IJs wint De Gouden IJscreatie 2023
Gisteren vond de strijd om de Gouden IJscreatie plaats. Hilde van Maanen van PATRIJS | Patisserie en IJs in Harderwijk won deze wedstrijd met haar Mille-Tuille. Het was de eerste keer dat Hilde meedeed aan deze wedstrijd. “Om dan ook als eerste te eindigen, was echt zo niet verwacht.”