Wedstrijdsmaak 2016 - welke wordt het?

12 augustus 2015

Eind deze maand wordt de smaak waar het tijdens de IJsVak-Wedstrijden van 2016 om draait, bekendgemaakt. Er wordt al volop gespeculeerd in de branche: welke smaak zou het worden? Ananas, koffie, stracciatella?

Sorbet

Kijkend naar de voorgaande jaren, wordt er om en om voor een ijssmaak op melkbasis en op waterbasis gekozen. Aangezien de ijssmaak tijdens de IJsVak-Wedstrijden begin dit jaar yoghurtijs was, zou het nu een sorbetijsje moeten worden.

  • Smaken die de revue al passeerden, zijn:
  • 2015: yoghurt
  • 2014: passievrucht
  • 2013: vanille
  • 2012: citroen
  • 2011: pistache
  • 2010: aardbeien
  • 2009: chocolade
  • 2008: abrikoos
  • 2007: sinaasappel
  • 2006: koffie
  • 2005: amarenen
  • 2004: framboos
  • 2003: kokos
  • 2002: banaan
  • 2001: aardbeien
  • 2000: vanille

In zowel 2000 als in 2013 draaiden de wedstrijden om vanille-ijs. Ook aardbei kwam tweemaal aan bod in de afgelopen jaren: in 2001 en 2010. Ook is de ongeschreven regel 'afwisselend water- en melkbasis' niet iedere editie gehanteerd. Zo stond sinaasappelijs in 2007 centraal, maar volgde abrikozenijs dat jaar erop.

De ijssmaak die gekozen wordt, staat centraal tijdens zowel de wedstrijd om de Gouden IJsspatel, waar het draait om het lekkerste ijsje van Nederland, als tijdens de Gouden IJscreatie, waar deze ijssmaak onderdeel moet zijn van een ijscoupe of - creatie. Deelnemers aan deze wedstrijd dienen onder toeziend oog van publiek in 6 minuten vier identieke coupes te maken.

De IJsVak-Beurs vindt plaats op 2 en 3 februari in Markant in Uden. Dit werd in juli al bevestigd. De wedstrijdbriefing, die gratis toegankelijk is voor potentiële deelnemers, zal in november plaatsvinden in het IJscentrum in Wageningen.

Reageer hieronder: welke smaak zou u graag willen zien als Wedstrijdsmaak 2016?

Altijd op de hoogte blijven?