Van logistiekmanager naar ijsmaker

IJssalon Fanelli_foto mischa Brendel

Foto: Mischa Brendel

In Dwingeloo werd Sent Waninge vorig jaar de eigenaar van Fanelli’s. Sinds 2015 is hij ook al eigenaar van het nabijgelegen pannenkoekenhuis De Zaagkoele. Op zich niet zo opmerkelijk, ware het niet dat Waninge het grootste deel van zijn professionele leven iets compleet anders deed. De laatste jaren was hij directeur van logistiek bedrijf Sent Waninge, vernoemd naar zijn opa, waar hij in totaal zo’n veertig jaar werkte.

Sent Waninge stapt de ijssalon binnen met zijn hond. “Ik vond het op een gegeven moment tijd om een stapje opzij te doen in het familiebedrijf, zodat de jongere generatie het stokje kon overnemen”, vertelt hij over zijn beslissing om weg te gaan als directeur bij het logistieke bedrijf. Zijn werk daar was niet gering: hij was verantwoordelijk voor tweehonderd mensen. “Ik begon daar ooit op de truck en ben daarna de planning gaan doen. Vervolgens werd ik eindverantwoordelijke voor alle transportactiviteiten. Dat deed ik, samen met een paar van mijn broers, bijna veertig jaar lang.” Hij realiseerde zich dat hij ouder werd en vroeg zichzelf af: wil ik dit nog achttien jaar doen, of wil ik nog een andere uitdaging aangaan?

Hij koos voor het laatste en bijna meteen, geheel toevallig, kwam De Zaagkoele op zijn pad. Restaurant De Zaagkoele kwam te koop, Waninge bracht direct een bod uit en zo bemachtigde hij het restaurant. “Ik wou het niet doorverkopen; ik had er een idee mee.” Hij herinnerde zich een ondernemersechtpaar in Dwingeloo en vroeg hen of zij De Zaagkoele van hem wilden huren. Dat wilden ze niet, maar ze zagen wel heil in een regeling waarbij ze op de loonlijst van Waninge kwamen. “Pannenkoekenrestaurant De Zaagkoele loopt nu alweer vijf jaar en het gaat hartstikke goed.”

Maar wat heeft een pannenkoekenrestaurant met een ijssalon te maken? In eerste instantie niet zo veel, maar Waninge zag een leuke samenwerking voor zich. “Ik kende de eigenaar van Fanelli’s al langer en had hem gezegd: ik wil wel met je praten als je de zaak wilt verkopen."

Meer weten over Sent Waninge en zijn ijssalon Fanelli’s? Lees dan het complete artikel online of in Vakblad IJs 50-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 excl. btw!

Lees ook
IJssalon slaat aan in internationale wijk van Brussel

IJssalon slaat aan in internationale wijk van Brussel

Mokkatoff in Brussel vierde op 14 juli haar eerste verjaardag. Doordat de verkoop van ijs en frozen yoghurt van meet af aan goed verliep, kan de ijssalon rustig op zoek naar de gouden wintercombinatie en haar concept bijschaven. Tijdens de coronacrisis heeft men ook het succes van take-away ijs geproefd.

Genomineerd voor IJssalon van het Jaar: IJs&Spijs

Genomineerd voor IJssalon van het Jaar: IJs&Spijs

Na een zomerpauze (noem het gerust coronapauze) pakte de jury van de IJssalon van het Jaar-verkiezing in augustus en september de notitieblokken op om de genomineerden te bezoeken. Inmiddels zijn alle vijf kanshebbers beoordeeld, door zowel vakjury als een inspecteur voedselveiligheid & hygiëne. Hoe staan de deelnemers zelf in de wedstrijd? We gaan...

Overwinteren na het coronaseizoen

Overwinteren na het coronaseizoen

Onzekerheid is troef in 2020. Gelukkig hebben we wel kunnen profiteren van een zomer met overwegend goed weer, een geluk bij een ongeluk. Je kunt dat natuurlijk van twee kanten bekijken: wat had ik omgezet als er geen corona was geweest, maar de benadering ‘hoe veel verder was de omzet weggezakt met ook nog een slechte zomer’ lijkt beter te helpen.