Van logistiekmanager naar ijsmaker

19 mei 2020 Mischa Brendel
Foto: Mischa Brendel

In Dwingeloo werd Sent Waninge vorig jaar de eigenaar van Fanelli’s. Sinds 2015 is hij ook al eigenaar van het nabijgelegen pannenkoekenhuis De Zaagkoele. Op zich niet zo opmerkelijk, ware het niet dat Waninge het grootste deel van zijn professionele leven iets compleet anders deed. De laatste jaren was hij directeur van logistiek bedrijf Sent Waninge, vernoemd naar zijn opa, waar hij in totaal zo’n veertig jaar werkte.

Sent Waninge stapt de ijssalon binnen met zijn hond. “Ik vond het op een gegeven moment tijd om een stapje opzij te doen in het familiebedrijf, zodat de jongere generatie het stokje kon overnemen”, vertelt hij over zijn beslissing om weg te gaan als directeur bij het logistieke bedrijf. Zijn werk daar was niet gering: hij was verantwoordelijk voor tweehonderd mensen. “Ik begon daar ooit op de truck en ben daarna de planning gaan doen. Vervolgens werd ik eindverantwoordelijke voor alle transportactiviteiten. Dat deed ik, samen met een paar van mijn broers, bijna veertig jaar lang.” Hij realiseerde zich dat hij ouder werd en vroeg zichzelf af: wil ik dit nog achttien jaar doen, of wil ik nog een andere uitdaging aangaan?

Hij koos voor het laatste en bijna meteen, geheel toevallig, kwam De Zaagkoele op zijn pad. Restaurant De Zaagkoele kwam te koop, Waninge bracht direct een bod uit en zo bemachtigde hij het restaurant. “Ik wou het niet doorverkopen; ik had er een idee mee.” Hij herinnerde zich een ondernemersechtpaar in Dwingeloo en vroeg hen of zij De Zaagkoele van hem wilden huren. Dat wilden ze niet, maar ze zagen wel heil in een regeling waarbij ze op de loonlijst van Waninge kwamen. “Pannenkoekenrestaurant De Zaagkoele loopt nu alweer vijf jaar en het gaat hartstikke goed.”

Maar wat heeft een pannenkoekenrestaurant met een ijssalon te maken? In eerste instantie niet zo veel, maar Waninge zag een leuke samenwerking voor zich. “Ik kende de eigenaar van Fanelli’s al langer en had hem gezegd: ik wil wel met je praten als je de zaak wilt verkopen."

Meer weten over Sent Waninge en zijn ijssalon Fanelli’s? Lees dan het complete artikel online of in Vakblad IJs 50-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 excl. btw!

Altijd op de hoogte blijven?