Recept aardbeiensorbet uit de 18e eeuw

Aardbeien_unsplash

Foto:Unsplash

Op de website Eet!verleden schrijft historica Manon Henzen over culinaire geschiedenis. Onlangs deelde ze het recept van een aardbeiensorbet uit de 18e eeuw en vertelt ze meer hoe ijs destijds gemaakt werd.

Het aardbeiensorbet is afkomstig uit een handgeschreven receptenboek van Mevrouw Rosande dat te bezichtigen is op Kasteel Amerongen. In het boek staan recepten de late zeventiende en achttiende eeuw. Manon: “Deze variëren van drankjes tot worst en van ragout tot een hele serie ijsrecepten. En dat laatste is bijzonder, want het zijn hele vroege ijsrecepten. IJs komt pas echt in zwang in de negentiende eeuw.”

IJsmaken in de 18e eeuw

Het gaat om sorbetrecepten op basis van water met suiker en een smaakmaker zoals citroen, aardbei en morellen. Vaak gebruikte ze ook muskus (uit de klier van het muskushert) en amber (uit de darmen van de potvis) als extra smaakmaker. Het ijs werd gemaakt in een dubbelwandige ijsemmer, waarbij de buitenste bak ijs met zout bevatte en in de binnenste bak de mix voor het ijs.

Ga voor meer informatie over ijsmaken in de 18e eeuw en het recept naar Eet!verleden.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Welke bakker maakt de beste aardbeienslof van Nederland?

Welke bakker maakt de beste aardbeienslof van Nederland?

Fruitleverancier Prestige gaat bij aanvang van het aardbeienseizoen op zoek naar de beste aardbeienslof van Nederland. Een vakjury met Hidde de Brabander, Bart de Gans en Jurgen Koens bepalen welke bakker of patissier de beste variant maakt.

Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

De coronamaatregelen worden en versoepelt en de horeca mag - onder voorwaarden weliswaar - weer open. Om de horeca-ondernemers een hart onder de riem te steken deelde Prestige Fruit in totaal 600 kilo aardbeien uit onder foodprofessionals.

Aardbei rabarber sorbetijs op grootmoeders wijze

Aardbei rabarber sorbetijs op grootmoeders wijze

De tijd van de zomerkoninkjes komt er weer aan! Aardbeien en rabarber vormen een mooie combinatie in sorbet ijs. En een vleugje kaneel zorgt voor een nostalgische twist.