Nieuw interieur? Zes tips voor een voedselveilige keuze

hygiëne_BIB 10-2018

Bij een verbouwing moet je als ondernemer veel keuzes maken. Welke aannemer, welk materiaal, hoeveel koelvitrines en schappen en welk kassasysteem? Het is raadzaam ook de voedselveiligheid hierin mee te nemen. Hier zijn zes tips voor voedselveiligheid om rekening mee te houden.

“Een verbouwing of nieuwbouw is het perfecte moment om al vanaf de basis rekening te houden met voedselveiligheidseisen”, zegt Wiepkje Colijn van NBOV. Wanneer je vanaf de (af)bouw al rekening houdt met de eisen van voedselveiligheid, kun je eenvoudiger aan die eisen voldoen, en wordt schoonmaken en schoonhouden gemakkelijker. Op deze manier voorkom je dat je achteraf – wellicht kostbare – aanpassingen moet doorvoeren. 

De tips

1. Onverpakte producten
Zorg dat onverpakte producten afgedekt kunnen worden. Dit voorkomt kruisbesmetting met vuil of allergenen, weert plaagdieren en voorkomt dat klanten de producten ongewenst aanraken. De hygiënecode adviseert onverpakte producten buiten het bereik van klanten te houden als er niet voldoende toezicht van uw personeel is.

2. Reinigen
Kies voor wanden, vloeren en meubels materialen die goed gereinigd kunt worden. Hierdoor blijft er geen vuil achter, verklein je de kans op plaagdieroverlast en maak je gemakkelijker en sneller schoon.

3. Zelfbedieningsmeubel
Als er een zelfbedieningsmeubel in de komt, zorg er dan voor dat klanten de producten niet kunnen besmetten. Verpak de producten, of zorg dat het personeel toezicht houdt bij de verkoop.

4. Hout
Kies je voor de warme uitstraling van hout? Let dan op dat het hout niet splintert en zo producten kan besmetten.

5. Verschillende seizoen
Bespreek met de interieurbouwer uw wensen voor de verschillende seizoenen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een airco of een luchtgordijn om warmte of kou buiten te houden.

6. Plaagdieren
Zorg ervoor dat u plaagdieren weert. Overleg daarover met uw aannemer, interieurbouwer en plaagdiermanagementbedrijf. Wees bij de afbouw kritisch op openingen. Muizen hebben aan een kier van 0,5 cm genoeg om achter een meubel te komen.

Lees ook
Hygiënecode ambachtelijke ijsbereiding beschikbaar

Hygiënecode ambachtelijke ijsbereiding beschikbaar

De Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding is beschikbaar op de website van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Deze code is bestemd voor ambachtelijke ijsbereidingsbedrijven en wordt 1 maart 2020 van kracht.

Houwers Groep trekt door het land met Hygiënecode IJs

Houwers Groep trekt door het land met Hygiënecode IJs

De nieuwe Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding wordt 1 maart 2020 van kracht. Om ondernemers bij te spijkeren over deze nieuwe hygiënecode, organiseren de inspecteurs van Houwers Groep open trainingen door het hele land. De nieuwe Hygiënecode, die vanaf week 51 beschikbaar komt, is aangepast aan de vernieuwde wetgeving. Daarnaast bevat...

Pure chemie bij 'Borgo Gelato'

Pure chemie bij 'Borgo Gelato'

In het Antwerpse Borgerhout bevindt zich ruim twee jaar de ijssalon van Koen Speltincx, ‘Borgo Gelato’. De eigenaar, die na dertien jaar werken als verpleger een burn-out kreeg, was altijd al een echte Italiëliefhebber. Toen hij thuis zat, begon hij daarom ook uit interesse met een Basiscursus Gelato aan de Carpigiani University. Zijn passie voor ijs...