Nieuw interieur? Zes tips voor een voedselveilige keuze

hygiëne_BIB 10-2018

Bij een verbouwing moet je als ondernemer veel keuzes maken. Welke aannemer, welk materiaal, hoeveel koelvitrines en schappen en welk kassasysteem? Het is raadzaam ook de voedselveiligheid hierin mee te nemen. Hier zijn zes tips voor voedselveiligheid om rekening mee te houden.

“Een verbouwing of nieuwbouw is het perfecte moment om al vanaf de basis rekening te houden met voedselveiligheidseisen”, zegt Wiepkje Colijn van NBOV. Wanneer je vanaf de (af)bouw al rekening houdt met de eisen van voedselveiligheid, kun je eenvoudiger aan die eisen voldoen, en wordt schoonmaken en schoonhouden gemakkelijker. Op deze manier voorkom je dat je achteraf – wellicht kostbare – aanpassingen moet doorvoeren. 

De tips

1. Onverpakte producten
Zorg dat onverpakte producten afgedekt kunnen worden. Dit voorkomt kruisbesmetting met vuil of allergenen, weert plaagdieren en voorkomt dat klanten de producten ongewenst aanraken. De hygiënecode adviseert onverpakte producten buiten het bereik van klanten te houden als er niet voldoende toezicht van uw personeel is.

2. Reinigen
Kies voor wanden, vloeren en meubels materialen die goed gereinigd kunt worden. Hierdoor blijft er geen vuil achter, verklein je de kans op plaagdieroverlast en maak je gemakkelijker en sneller schoon.

3. Zelfbedieningsmeubel
Als er een zelfbedieningsmeubel in de komt, zorg er dan voor dat klanten de producten niet kunnen besmetten. Verpak de producten, of zorg dat het personeel toezicht houdt bij de verkoop.

4. Hout
Kies je voor de warme uitstraling van hout? Let dan op dat het hout niet splintert en zo producten kan besmetten.

5. Verschillende seizoen
Bespreek met de interieurbouwer uw wensen voor de verschillende seizoenen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een airco of een luchtgordijn om warmte of kou buiten te houden.

6. Plaagdieren
Zorg ervoor dat u plaagdieren weert. Overleg daarover met uw aannemer, interieurbouwer en plaagdiermanagementbedrijf. Wees bij de afbouw kritisch op openingen. Muizen hebben aan een kier van 0,5 cm genoeg om achter een meubel te komen.

Lees ook
Robèrt van Beckhoven opent ijssalon en crêperie

Robèrt van Beckhoven opent ijssalon en crêperie

Naast het KVL-terrein in Oisterwijk opent Robèrt van Beckhoven een ijssalon en crêperie. Een ijssalon was al lange tijd een wens van de meester patissier en boulanger vertelt hij aan Omroep Brabant.  "Want een bakker is veel meer dan alleen maar brood en taarten. De pannenkoek is in beginsel ook brood. Het vroegere brood...

De beste ijssalons volgens 24Kitchen

De beste ijssalons volgens 24Kitchen

Televisiezender 24Kitchen ging op zoek naar de twintig beste ijssalons van Nederland. Dus vroegen ze aan hun volgers op social media wat zij de beste ijssalon vonden. Hieruit rolde de 24Kitchen ijssalonlijst 2019.

Acht punten die van je winkel een experience maken

Acht punten die van je winkel een experience maken

Experience wordt steeds belangrijker voor een winkel. Klanten zijn op zoek naar een ervaring. Het begrip experience-economy is al twintig jaar geleden bedacht, maar het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat een ‘ervaring’ precies is. Katelijn Quartier benoemt acht eigenschappen die van een winkel een experience maken.