Genomineerden IJssalon van het Jaar bekend

UDEN – De genomineerden voor de IJssalon van het Jaar 2016 zijn bekend. Het zijn De Zoete Inval in Bodegraven, De Hoop in Blaricum, Alfons IJscreaties in Rijsbergen, Luciano’s in Wassenaar en Paul Wilderink in Haaksbergen. Dat is dinsdag 2 februari bekend geworden op de IJsVak-Beurs in Uden, de nationale vakbeurs voor ambachtelijke ijsbereiders.

Mystery guest

De genomineerden kunnen in maart rekenen op een bezoek van een mystery guest en een gecertificeerd inspectiebureau dat hun bedrijf beoordeelt op de toepassing van hygiënische aspecten, klantvriendelijkheid en communicatie. Wie zichzelf IJssalon van het Jaar 2016 mag noemen wordt bekend gemaakt op de internationale dag van het ijs op 24 maart.

Vakmanschap

Ruim tachtig deelnemers van ijssalons uit heel Nederland streden in diverse onderdelen tegen elkaar om te laten zien wie het vakmanschap van ijsbereiding het beste in de vingers heeft. De organisatie van deze 23e wedstrijdeditie ligt in handen van het IJscentrum, die met dit jaarlijks terugkerende evenement de kwaliteit van het ambacht en het schepijs wil verhogen.

Winnaars

Deelnemers konden zich inschrijven voor twee wedstrijden: De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie. De deelnemer die aan beide wedstrijden meedoet en daarbij het hoogst aantal punten scoort maakt kans op de titel Vakman/Vakvrouw van het jaar. Nieuw dit jaar is de winnaar van de titel Beste Nieuwkomer 2016.

Gouden IJsspatel

John van de Pas van ijssalon Passi in Horst won de wedstrijd De Gouden IJsspatel 2016 om de beste Malaga-smaak en ijsbereiding. Op de tweede en derde plek eindigden Paul Wilderink van ijssalon Paul Wilderink in Haaksbergen en Caroline Kooij van ijssalon De Hoop in Blaricum.

Gouden IJscreatie

Marjo Janssen van IJssalon Florence in Nederweert wint de wedstrijd De Gouden IJscreatie met haar prestatie om in zes minuten tijd vier identieke ijscreaties te creëren, waarin onder andere de Malagasmaak was verwerkt. Op de tweede en derde plek eindigden Jurgen de Vries van ijssalon De Zoete Inval in Bodegraven en Kay Lommen van ijssalon Clevers in Grubbenvorst.

Vakvrouw

Caroline Kooij van ijssalon De Hoop mag zich dit jaar Vakvrouw noemen. Kooij is bijzonder ingenomen met deze titel. “Het is een voor mij een droom die uitkomt”, jubelt ze. “Ik hoopte zó op deze titel! Het kost zo ontzettend veel tijd om je goed voor te bereiden op de wedstrijd om de Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie. Samen met mijn vriend Daan hebben we wekenlang getraind in het vormen van het in onze ogen perfecte Malaga-ijs: door te experimenteren met rozijnen, rum en de basismix. En door met sommeliers te praten. Deze titel is dan een kroon op het werk voor Daan en mij. Daar ben ik apetrots op!”

Stiekem hoopt Kooij ook op de titel IJssalon van het Jaar. “We hebben die titel al een keer gewonnen, in 2009. Maar dat is alweer een paar jaar geleden. De jaren erna zaten we er steeds dicht bij; vorig jaar waren we vierde. Voor ons hele team hoop ik dat het lukt.”

Beste nieuwkomer

Stephan Krekels van Hoeve Willem III in Helenaveen is verkozen tot de Beste Nieuwkomer: een nieuwe prijs op de IJsVak-Wedstrijden. “Super!”, reageert Stephan Krekels op de titel. “Maar ik wil de titel delen met mijn broer Mat, mijn vrouw José en schoonzus Leonie. We hebben dit écht met z’n vieren gedaan.” Krekels doet voor het eerst mee met de IJsVak-Wedstrijden. “We waren al blij met een plek in de top-12 bij de Gouden IJsspatel”, vertelt Stephan trots. “Als je dan ook nog eens wordt benoemd tot Beste Nieuwkomer, is dat de kers op de taart!”

Jury

Alle creaties zjn met veel zorg door een vakjury, een anonieme jury en praktijkjury beoordeeld op onder andere presentatie, smaak, textuur, kleur, hygiëne, haalbaarheid en kostprijs. De ijsbereiders zijn daarnaast getoetst op werkwijze en voorbereiding. “Wow, ik ben echt verrast door de toffe smaakcombinaties”, reageert één van de juryleden. “Het niveau gaat duidelijk omhoog”, laat een ander weten. “Er zaten echt heel lekkere ijsjes tussen”, besluit een laatste jurylid.

IJsVak-Beurs duurt nog tot en met woensdag 3 februari in Markant in Uden.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Genomineerden IJssalon van het Jaar 2023

Genomineerden IJssalon van het Jaar 2023

Zes ijssalons maken kans op de titel IJssalon van het Jaar 2023. Zij krijgen tussen nu en eind mei bezoek van verschillende professionals. Half juni maakt Vereniging Ambachtelijk IJscentrum bekend welke ijssalon wint.

9.000 bezoekers op Bakkersvak & IJs-Vak

9.000 bezoekers op Bakkersvak & IJs-Vak

De tiende editie van Bakkersvak & IJs-Vak op 5, 6 en 7 maart werd bezocht door 9.000 professionals, laat beursorganisator Easyfairs weten. Dat zijn er fors meer dan de laatste editie in 2020. “Wij hebben intens genoten van elk moment. De sfeer was meer dan goed, het bruiste van de (nieuwe) activiteiten en exposanten waren erg te spreken over de bezoekerskwaliteit”,...

SVH Meesterijsbereiders op IJs-Vak: ijsontbijt, workshop en ijsbuffet

SVH Meesterijsbereiders op IJs-Vak: ijsontbijt, workshop en ijsbuffet

De SVH Meesterijsbereiders waren duidelijk aanwezig op IJs-Vak. Ze trapten de beurs af met het ijsontbijt, streden om het beste meesterlijke ijsje, gaven de workshop ‘Desserts maken’ en verzorgden een Meesterlijk IJsbuffet op het IJsVak Gala.