Vakblad IJs | November 2022 | Nummer 60

Vakblad IJs 60-2022

Het thema van dit nummer van Vakblad IJs is interieur. Vakblad IJs 60-2022 verschijnt 29 november. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

Ja, ik neem een abonnement

In deze editie

  • Nieuws in beeld: 25 jaar Meester Hans Kennis
  • Nieuws uit de branche
  • Bestuurswisselingen en nieuwe ereleden VAIJ
  • Tips om energie te besparen
  • De shop-in-shop-formule van Maddey’s
  • Balans in de ijsvitrine
  • Column Gijs van Dijk: de online vitrine
  • Iraanse smaken bij Milad in Antwerpen
  • Column VAIJ-voorzitter Teun Loonen
  • Grondstof belicht over ijsrecepturen
  • Voedselveilig werken met personeelstekort
  • Column wetgeving 
  • Innovaties in ijs 
  • Vooruitblik op Sigep
  • Tiende editie Bakkersvak en ijsvak
  • Column financieel
  • Recept: christmasdripcake
  • Boeken
In deze editie
Verzonken kosten

Verzonken kosten

Wat doe je als blijkt dat een investering niet rendabel is? Ga je er dan mee door omdat je al zo veel geïnvesteerd hebt of trek je dan de stekker eruit?

Bestuurswisselingen en nieuwe ereleden

Bestuurswisselingen en nieuwe ereleden

Met drie aftredende en drie nieuwe bestuursleden is de bestuurlijke samenstelling van de vereniging Ambachtelijk IJscentrum per 8 november vernieuwd. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Ambachtelijk IJscentrum op deze dag nam het bestuur afscheid van Toos Houwers (vice-voorzitter), Willy Rooswinkel (voorzitter VOC’s) en Martin van Rossum (penningmeester).

‘On hold’ zetten is geen ontslagname

‘On hold’ zetten is geen ontslagname

Mag je een leer-/arbeidsovereenkomst direct beëin­digen als je werknemer haar opleiding ‘on hold’ wil zetten? Soms trekt de werkgever aan het kortste eind.

Winteren

Winteren

Opeens viel me het me op: ‘winteren’. Dat heb je soms als ‘taal echt je ding is’. Dan springt een woord eruit en krijgt het een heel eigen betekenis in je hoofd. Want eigenlijk zeggen we in de branche altijd: overwinteren. Maar dat klinkt een beetje naar overleven in mijn oren. Terwijl het voor veel ijsbereiders juist een mooie...

Met deze tips bespaar je energie in je ijssalon

Met deze tips bespaar je energie in je ijssalon

Of je zaak nu gesloten of open is in de winter, door de stijgende energie-, water- en grondstofprijzen moet je als ijssalonhouder op zoek naar besparingstips. Het loont om te investeren in energiezuinige oplossingen en apparaten.

Bakker Jan Nagelkerke wil centrale ijskeuken inrichten in Etten-Leur

Bakker Jan Nagelkerke wil centrale ijskeuken inrichten in Etten-Leur

IJscoupes opmaken en uitserveren, is iets heel anders dan worstenbroodjes verkopen. Daarom kiezen ondernemers Jan en Sofie Nagelkerke uit Oudenbosch heel bewust voor schepijs en presenteren dat als shop-in-shop in hun desembakkerij in Halsteren. “We hebben geen apart horecapersoneel nodig en tegelijkertijd brede openingstijden voor de bakkerij.”

Balans in de ijsvitrine

Balans in de ijsvitrine

Centraal in het interieur van een ijssalon is de ijsvitrine. Hier gaat de aandacht van de klant direct naartoe en hier wordt ook de keuze gemaakt voor een ijsje. Een goede presentatie is daarom essentieel. Maar bij het inrichten van de ijsvitrine zijn nog meer zaken van belang. Laan Heiloo legt uit hoe je zorgt voor balans in de ijsvitrine.

Iraanse ijsbereidster succesvol met Midden Oosterse smaken

Iraanse ijsbereidster succesvol met Midden Oosterse smaken

De Midden Oosterse ijssalon van Setareh Pourjavan in Antwerpen loopt sinds de opening eind 2020 als een tierelier. Na twee succesvolle jaren wil de van afkomst Iraanse onderneemster zich meer concentreren op het uitrollen van haar producten in België. “Mijn droom is een merk zoals Häagen-Dazs neer te zetten.”

Meesterijsbereiders

Meesterijsbereiders

Heel ambachtelijk ijs bereidend en etend Nederland zou blij moeten zijn dat we een groep van ambachtslieden hebben die zich inzetten om niet alleen henzelf maar het gehele ambacht naar een hoger plan te tillen.

Sturen op recepturen

Sturen op recepturen

Een receptuurprogramma is geen tovermiddel. Je kunt niet ongestraft parameters gaan wijzigen, zonder de gevolgen te overzien. Het vergt inzicht en kennis van grondstoffen en je moet weten welke veranderingen in het eindproduct plaatsvinden als je wijzigingen in de receptuur gaat aanbrengen.