Vanille-ijs met een Perzische twist
Marcel Vermeulen van het IJscentrum ging naar de Horecava voor inspiratie. Iets wat hem opviel, was de grote aanwezigheid van producten met kruiden en specerijen uit het Midden-Oosten. "Dit zijn veel mooie en leuke ingrediënten waar wij als ijsbereiders zeker mee aan de slag kunnen om verassende creaties mee te maken. Om alvast in de Midden-Oosterse sferen van Duizend-en-een-nacht te komen, deelt hij een recept van vanille-ijs met een Perzische twist.
Vanille-ijs met een Perzische twist
voor 1 kilogram
Ingrediënten:
- 2 gram vanillepeulen*
- 952 gram witte basismix voor vanille-ijs
- Rozenblaadjes naar smaak
- 1 gram saffraan
- 40 gram room
- 5 gram dextrose
Ter decoratie:
Gehakte pistachenootjes
Werkwijze:
- Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit. Voeg dit toe aan de witte basismix samen met de rozenblaadjes en de saffraan.
- Verwarm de witte basis naar 85° Celsius. Dek af met plastic folie en/of een deksel. Laat dit een nacht in de koelkast infuseren.
- Giet de geïnfuseerde mix door een zeef. Druk de mix goed uit de vanillestokken want hier zit veel smaak in.
- Voeg de room en dextrose toe en mix goed met de staafmixer.
- Draai het ijs af.
- Strooi tijdens het uitdraaien wat gehakte pistachenootjes door de massa. Decoreer het ijs met nootjes.
*afhankelijk van de dikte van de peulen kun je hiervan minder of meer gebruiken.
Over Marcel Vermeulen
Bij het IJscentrum in Vlaardingen kun je verschillende trainingen op het gebied van ijsbereiding volgen. Dit jaar leveren verschillende gastdocenten van het IJscentrum als gastschrijver een bijdrage aan Vakblad IJs!
In deze editie met als thema trends is het woord aan Marcel Vermeulen. Hij is eigenaar van ijssalon chocolaterie De IJsMeulen in Voorhout en gastdocent bij het IJscentrum voor de basiscursus.
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
De eetbare ijslepels van Ecopoon
Ecopoon lanceert dit voorjaar een nieuwe eetbare lepel. De Glacette is speciaal ontwikkeld voor desserts en ijssalons. Onlangs haalde de Belgische producent van eetbare en ecologische lepels meer dan een half miljoen euro op voor verdere uitbreiding.
Zo werkt alcohol in je ijs
Steeds meer ijsbereiders zijn benieuwd naar de mogelijkheden om alcohol in het ijs te verwerken. Wat is het effect en hoe zorg je voor balans in je receptuur? Dat vergt ‘puzzelwerk’. Houd je hoofd daarom helder als je met alcohol in ijs aan de slag gaat.
Deelnemers Gouden IJscreatie bekend
Morgen, op 6 maart vindt tijdens IJs-Vak op het wedstrijdpodium de strijd om de Gouden Creatie plaats. Voorafgaand aan deze vakwedstrijd maakt het Ambachtelijk IJscentrum de dertien deelnemers bekend.