Vanille-ijs met een Perzische twist

pistachenoten_Unsplash

Marcel Vermeulen van het IJscentrum ging naar de Horecava voor inspiratie. Iets wat hem opviel, was de grote aanwezigheid van producten met kruiden en specerijen uit het Midden-Oosten. "Dit zijn veel mooie en leuke ingrediënten waar wij als ijsbereiders zeker mee aan de slag kunnen om verassende creaties mee te maken.  Om alvast in de Midden-Oosterse sferen van Duizend-en-een-nacht te komen, deelt hij een recept van vanille-ijs met een Perzische twist.

Vanille-ijs met een Perzische twist
voor 1 kilogram

Vanille-ijs met een Perzische twist_Marcel Vermeulen

Ingrediënten:

 • 2 gram vanillepeulen*
 • 952 gram witte basismix voor vanille-ijs
 • Rozenblaadjes naar smaak
 • 1 gram saffraan
 • 40 gram room
 • 5 gram dextrose

Ter decoratie:
Gehakte pistachenootjes

Werkwijze:

 1. Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit. Voeg dit toe aan de witte basismix samen met de rozenblaadjes en de saffraan.
 2. Verwarm de witte basis naar 85° Celsius. Dek af met plastic folie en/of een deksel. Laat dit een nacht in de koelkast infuseren.
 3. Giet de geïnfuseerde mix door een zeef. Druk de mix goed uit de vanillestokken want hier zit veel smaak in.
 4. Voeg de room en dextrose toe en mix goed met de staafmixer.
 5. Draai het ijs af.
 6. Strooi tijdens het uitdraaien wat gehakte pistachenootjes door de massa. Decoreer het ijs met nootjes. 

*afhankelijk van de dikte van de peulen kun je hiervan minder of meer gebruiken.

Over Marcel Vermeulen

Marcel Vermeulen

Bij het IJscentrum in Vlaardingen kun je verschillende trainingen op het gebied van ijsbereiding volgen. Dit jaar leveren verschillende gastdocenten van het IJscentrum als gastschrijver een bijdrage aan Vakblad IJs!

In deze editie met als thema trends is het woord aan Marcel Vermeulen. Hij is eigenaar van ijssalon chocolaterie De IJsMeulen in Voorhout en gastdocent bij het IJscentrum voor de basiscursus.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
De eetbare ijslepels van Ecopoon

De eetbare ijslepels van Ecopoon

Ecopoon lanceert dit voorjaar een nieuwe eetbare lepel. De Glacette is speciaal ontwikkeld voor desserts en ijssalons. Onlangs haalde de Belgische producent van eetbare en ecologische lepels meer dan een half miljoen euro op voor verdere uitbreiding.

Zo werkt alcohol in je ijs

Zo werkt alcohol in je ijs

Steeds meer ijsbereiders zijn benieuwd naar de mogelijkheden om alcohol in het ijs te verwerken. Wat is het effect en hoe zorg je voor balans in je receptuur? Dat vergt ‘puzzelwerk’. Houd je hoofd daarom helder als je met alcohol in ijs aan de slag gaat.

Deelnemers Gouden IJscreatie bekend

Deelnemers Gouden IJscreatie bekend

Morgen, op 6 maart vindt tijdens IJs-Vak op het wedstrijdpodium de strijd om de Gouden Creatie plaats. Voorafgaand aan deze vakwedstrijd maakt het Ambachtelijk IJscentrum de dertien deelnemers bekend.