Vakblad IJs in 2011: energie besparen, citroenijs en 25e meesterijsbereider

4 juli 2023 Redactie Vakblad IJs Vakblad IJs

 

Vakblad IJs bestaat 15 jaar. Daarom blikken we deze zomer terug op het blad door de jaren heen. Vandaag kijken we naar de derde jaargang: Vakblad IJs! in 2011. Welke onderwerpen kwamen allemaal voorbij?

IJssalon van het Jaar

IJS 2011 Ijssalon van het Jaar (© Vakblad IJs)

Dit jaar veroverde IJssalon Florence voor de vijfde keer de titel IJssalon van het Jaar. Ook in 2011 wonnen ze de titel. Reden voor ons om een bezoek te brengen aan de salon. Marjo Janssen, die samen met haar man Marcel aan het roer stond (en staat) van de salon, vertelde dat het geheim van hun ijs in de bereiding van de pasta’s en de grondstoffen zit. “Sommige ijsbereiders gebruiken bijvoorbeeld amandelen in hun pistache-ijs. Dat proef je.”

Energie besparen

IJS 2011 energie besparen (© Vakblad IJs)

Minder energieverbruiken is vandaag de dag een actueel onderwerp. Niet alleen vanwege de hoge energiekosten, maar ook duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. In 2011 hadden we ook een artikel over het onderwerp. Alhoewel de branche daar destijds nog niet zo mee bezig was. “De vraag om energiezuinige apparatuur hoor je zelden in dit wereldje”, aldus interieurbouwer Hans van de Goor.

25e Meesterijsbereider

IJs 2011 25e meesterijsbereider

In 2011 vond de inaugeratie plaats van de 25e Meesterijsbereider. Caroline Kooij legde met succes de Meesterproef af met het thema Gooische Vrouwen. “Ik was vooraf heel nerveus”, vertelde ze. “Het is bijna hogere wiskunde.”

IJscafé Da Benito

IJs 2011 IJssalon Benito (© Vakblad IJs)

IJscafé Da Benito in Haarlem had in 2011 de Mooiste IJsvitrine van Nederland. Reden om langs te gaan bij ondernemers Ben Lefferts en Jacqueline Hilders. Ben vertelde onder andere over de opmaak van de ijsbakken. “Een bak bestaat uit vier lagen ijs met op iedere laag variegato. Zo heeft iedere bol ijs ook echt dezelfde smaak. Zonde als het alleen aan de bovenste laag wordt toegevoegd!”

Citroenijs

IJs 2011 citroenijs (© Vakblad IJs)

De wedstrijdsmaak voor 2012 was citroenijs. Daarom belichtte Jacques Vos in 2011 deze ijssmaak uitgebreid. “Je vind het heerlijk of je vindt het maar niets. Persoonlijk is citroenijs niet mijn favoriet, maar smaken verschillen. Het is en blijft één van de klassiekers en een tophit in de zomer. Ik ken geen ijssalon die het niet in de vitrine heeft staan. Wat is er nu zo bijzonder aan citroenijs?

Leveranciers

Ijs 2011 Leveranciers (© Vakblad IJs)

Hoe kies je de juiste leveranciers? In het laatste nummer van 2011 spraken we hierover met zowel ijsbereiders als leveranciers. “Ambachtelijke bedrijven handelen vaak op basis van goed vertrouwen en baseren hun keuzes op de langdurige relatie tussen ondernemer en leverancier. ‘Er zijn nog nooit eerder klachten geweest dus waarom zou het in toekomst misgaan?’ De tijd dat je op de blauwe ogen van je leverancier kan vertrouwen is volgens sommigen voorbij. Anderen gaan graag de discussie hierover aan.”

 

Altijd op de hoogte blijven?