Spaans kampioenschap voor ijsbereiders tijdens InterSICOP 2022

3 februari 2022 Redactie Vakblad IJs

Tijdens InterSICOP, een vakbeurs voor de bakkerij-, gebaks- en ijssector in Madrid, vindt de vierde editie van het Spaanse kampioenschap voor ijsbereiders plaats. Zes professionele ijsbereiders gaan met elkaar de strijd aan op de beursvloer.

Anhcea, de Spaanse Nationale organisatie voor ijsbereiders, organiseert deze vakwedstrijd. De zes finalisten moeten allereerst drie identieke ijscoupes van een ijssmaak naar keuze maken. Hierbij wordt ook gekeken naar de presentatie. Daarnaast zeven ijsbekers en een replica, twee identieke ijstaarten, een verrassingsijsje in plaats van het gebruikelijke interview en een finale buffet.

De deelnemers

De volgende zes ijsbereiders nemen deel aan het kampioenschap. Allereerst Albert Roca. Hij begon zijn carrière in de patisserie en bakkerij. Hij ging echt met ijs aan de slag toen hij deel uitmaakte van het Spaanse team tijdens de Gelato World Cup in 2020. Hij nam deel aan de Ice Cream Expert Course en opende zijn ijssalon Sant Croi Gelats in Gavà, Barcelona.

Vervolgens Juan Carlos García Carrera, eigenaar van La Fábrica de Farry in Mercadal, Balearic Islands. Hij verkoopt zijn ijs aan derden, ijssalons, patisserieën, en restaurants op Menorca. Hij gebruikt voor zijn ijs het liefst alleen lokale producten.

De derde deelnemer is Iván Vázquez. Hij maakt deel uit van het team van Le Llamber Manín Sucre in Cangas del Narcea, Asturias. Ze verkopen een klein assortiment van ijs en patisserie dat wisselt per seizoen. Vázquez ontdekte zijn passie voor ijs in de bakkerij van het restaurant Cenador de Amós (Villaverde de Pontones, Cantabria).

Hernán Rodríguez is de vierde finalist. Rodríguez komt uit een familie van Argentijnse ambachtelijke ijsmakers. Hij opende in 2016 zijn eerste ijssalon gericht op de hotelbusiness in Madrid. In 2018 volgde zijn salon Töto Ice Cream, vernoemd naar zijn vader van wie hij het vak leerde.

Inés Arias van Obrador Inés Arias (Malaga) is nummer vijf. Arias studeerde technische Telecommunicatietechniek. Maar als kind was ze al geïnteresseerd in gastronomie en vond uiteindelijk haar roeping als ijsbereider. Ze trainde met een Italiaanse ijsmeester en heeft nu een salon in Malaga waar ze signatuur ijs maakt voor verschillende restaurants en ijssalon Marconata in Granada.

En tot slot Daniel Pérez van El Asturiano (Luarca, Asturias). Pérez komt uit een familie van melkveehouders. Hij ontdekte het ijsvak bij toeval op zijn reizen door Italië. Sindsdien is blijven leren uit boeken en tijdschriften en van de bekende ijsmaker Carlos Arribas. In 2014 opende hij zijn eigen salon, waar hij werkt met lokale ingrediënten en fruit uit eigen boomgaard.

Altijd op de hoogte blijven?