IJssalon Alessandro heeft warme uitstraling in alle seizoenen

IJssalon Alessandro_foto Ellen Weber_1

Foto: Ellen Weber

IJssalon Alessandro in Oss ging eind maart 2020 open na een grondige verbouwing. Wat voor interieurkeuzes maakte Alessandro de Marco? Als derde generatie ijsmaker wil hij het productieproces laten zien van het Italiaanse schepijs, het erfgoed van zijn familie. “En ik wil een warme zaak, waar jong en oud zich het hele jaar door thuis voelen.”

Vanuit de Dolomieten in Noord-Italië kwam Alessandro’s opa in 1938 naar Oss. Vanuit een schuur bij de Grote Kerk verkocht hij samen met zijn broer ijs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het pand aan de Molenstraat vrij omdat de Joodse bewoners moesten vluchten. “Mijn opa kon hun modezaak huren en maakte er een ijssalon van”, vertelt Alessandro de Marco. In 1976 nam Alessandro’s vader de zaak over, samen met zijn broer. “Op een gegeven moment splitsten hun wegen en ging mijn vader alleen door.”

In 2010 nam Alessandro de zaak over. Om de ijssalon wat op te frissen kwam er een nieuw verfje op de muur en verving hij de verlichting. Hij paste de toonbank aan en zette nieuwe tafeltjes neer. Na tien jaar vond Alessandro het tijd om het interieur helemaal naar zijn eigen hand te zetten. Bovendien barstte de keuken uit zijn voegen. Alessandro draait inmiddels ook ijs voor andere ijssalons en restaurants in de omgeving. Overal stonden losse vriezers, die Alessandro erbij huurde omdat zijn eigen vriescapaciteit onvoldoende was. De elektriciteit was ook niet berekend op de toegenomen productie: de meterkast kon niet genoeg stroom bieden. “Daarnaast zag ik de markt veranderen. Een verbouwing zou de zaak weer klaarmaken voor de toekomst.”

Meer weten over IJssalon Alessandro? Lees dan het complete artikel online of in Vakblad IJs 52-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Lees ook
Top 5 meest meest gelezen artikelen van het eerste kwartaal

Top 5 meest meest gelezen artikelen van het eerste kwartaal

In aanloop naar 2021 kijken we terug op het afgelopen jaar. Welke artikelen werden het meest gelezen op onze website? Wat lazen de bezoekers van onze website het laatste kwartaal van 2020? De top 5 van januari, februari en maart.

Top 10 recepten van 2020

Top 10 recepten van 2020

Het jaar 2020 zit er bijna op. We tellen af naar 2021 met de meest populaire artikelen van het afgelopen jaar. Met vandaag de top 10 recepten op Vakblad IJs.

Genomineerd voor IJssalon van het Jaar: IJsie Prima

Genomineerd voor IJssalon van het Jaar: IJsie Prima

Eén van die genomineerden is IJsie Prima, de ijssalon in de badplaats Callantsoog. Denk je zon, dan denk je aan strand, en denk je aan strand, dan denk je toch aan Noord-Holland? In alle gevallen denk je sowieso aan ijs. Voor het beste ijs van Callantsoog ga je naar IJsie Prima.