Vakblad IJs! - editie 52

Vakblad IJs 52-2020

Het thema van dit nummer van Vakblad IJs! is interieur.

In deze editie

  • IJs en pepernoten
  • Grondige verbouwing IJssalon Alessandro
  • Grondstof belicht: de basis
  • Oeters ijs kent droomstart
  • Wat is signing?
  • De truc van softijs
  • Recept: chocolade-glühwein softijs
  • Temperatuurcheck is verplicht
  • Zuliani’s Gelato over huisstijl en inrichting
  • Oliebollen en churros het hele jaar door
  • Vijf tips voor chocolade in de ijssalon

Rubrieken

  • Uit de branche
  • Column Leon Kees
  • Column Teun Loonen/VAIJ
  • Wetgeving
  • Financieel
  • Recept: Sinaasappel Kaneelijs
  • Boeken
In deze editie
Vijf tips voor chocolade in de ijssalon

Vijf tips voor chocolade in de ijssalon

Chocolade en ijs, het is geen nieuwe combinatie. Maar wel eentje die eenvoudiger in te zetten is dan je misschien denkt. Hidde de Brabander, Meester Patissier en manager van het IJscentrum gaf tijdens Ice this day – de jaarlijkse inspiratiedag van de VAIJ – tips hoe je makkelijk zelf mooie chocoladeproducten kunt maken.

Feestje van de zaak

Feestje van de zaak

In deze tijd van corona lijken alle dagen op elkaar. Om de feestdagen niet te missen, kunt u kijken in de Algemene termijnenwet van 1964, want daarin staan ze allemaal vermeld.

Ontslag door corona

Ontslag door corona

Corona heeft veel veranderd: de anderhalvemetersamenleving is ingevoerd en iedereen werkt zoveel mogelijk thuis. Op de werkvloer geldt dat je bij klachten thuisblijft en je gezinsleden ook. Hierover komen vanuit de praktijk veel (juridische) vragen. Kunnen werknemers zich ziekmelden of moeten ze onbetaalde verlofuren opnemen? Wie betaalt de loonkosten...

Een mooi 2021

Een mooi 2021

Steeds meer ijsbereiders gaan in de winter door, in welke vorm dan ook. Logisch want dit jaar vraagt erom. Uw seizoen begon vroeg, de ijssalons gingen daarna vrijwel onmiddellijk weer op slot om uiteindelijk als afhaallocatie weer open te gaan.

VOC bezorgt ijssalons samenwerking met pepernotenfabriek

VOC bezorgt ijssalons samenwerking met pepernotenfabriek

De Verenigde Ondernemers Club (VOC) van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft de handen ineengeslagen met pepernotenfabriek Van Delft. In negen ijssalons liggen dit najaar de bekende kruidnootjes in ruim twintig verschillende smaken. “Ambachtelijk ijs en luxe pepernoten passen perfect bij elkaar”, vindt ijsbereider en aanjager van deze pilot Joost...

IJssalon Alessandro in Oss heeft grondig verbouwd

IJssalon Alessandro in Oss heeft grondig verbouwd

IJssalon Alessandro in Oss ging eind maart open na een grondige verbouwing. Wat voor interieurkeuzes maakte Alessandro de Marco (36)? Als derde generatie ijsmaker wil hij het productieproces laten zien van het Italiaanse schepijs, het erfgoed van zijn familie. “En ik wil een warme zaak, waar jong en oud zich het hele jaar door thuis voelen.”

Feestelijk aan  tafel met ijs(desserts)

Feestelijk aan tafel met ijs(desserts)

Ambachtelijke bakkers en slagers doen tegen het einde van het jaar goede zaken met fantastische producten voor de feestdagen. Ook voor ijsbereiders liggen er in deze periode mooie kansen.

Let op je vakmanschap

Let op je vakmanschap

De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde heeft op 8 oktober de ambachtelijke ijsbranche behoorlijk laten schrikken. Natuurlijk is het televisie, daarmee kun je de toon zetten zoals je wilt, of dat een objectief beeld geeft of niet, het gaat om de kijkcijfers. Maar ik hoop eerlijk gezegd wel dat iedere ijsbereider die het programma heeft gezien,...

Oeters ijs kent droomstart

Oeters ijs kent droomstart

Oeters ijs draait een prima tweede jaar ondanks de coronacrisis. Deze winter opent de brasserie de deuren en volgend jaar worden de activiteiten van de ijskraam opgevoerd. De opening van een tweede ijssalon is een kwestie van tijd vertellen de Belgische zaakvoerders.

Wat is signing?

Wat is signing?

Letterlijk genomen zegt de term het al: een signaal of een teken. De bekendste vormen van signing komen we tegen in het verkeer. Deze zijn goed ingeburgerd en men handelt naar de instructies die via pictogrammen worden gegeven. Ook voor de ijssalon is signing in te zetten.