IJscentrum maakt instructievideo's voor gebruik ijsmachines

IJscentrum_Instructievideo

Het IJscentrum is gedurende de lockdown gesloten. Er worden geen lessen gegeven, maar de docenten werken achter de schermen aan de invulling van een online omgeving. Tijdens de kerstvakantie is de website verrijkt met 27 instructievideo's. Een goede voorbereiding is het halve werk, is de gedachte.

In de korte filmpjes wordt de werking van het machineaanbod gedemonstreerd. Hoe demonteer je een machine voor reiniging, hoe werken de pasteurisatieketels en hoe ziet het menu van de tempereermachine eruit? Nagenoeg alle apparatuur die in het praktijklokaal van IJscentrum te vinden is, komt aan bod.

Breed opleiden

Manager van het IJscentrum Hidde de Brabander is blij met de informatieve uitbreiding van de website. "Veel nieuwkomers in de ambachtelijke ijsbranche hebben nog nooit met een ijsmachine gewerkt. Anderen hebben behoorlijk wat ervaring, maar werken al jaren op dezelfde machine. In het IJscentrum hebben we machines van veel fabrikanten staan. Een cursist dient op iedere machine te kunnen werken; deelnemers een voorkeur laten doorgeven doen we bewust niet. Omdat we ons neutraal willen opstellen ten opzichte van onze leveranciers, maar ook omdat we cursisten zo breed mogelijk willen opleiden."

Online academy

Het kan de moeite lonen om voorafgaand aan een cursus de diverse filmpjes door te nemen. "Een goede voorbereiding is het halve werk", weet De Brabander. De video’s zijn te vinden op de website. Beetje bij beetje beginnen de contouren van een online kennisomgeving van het IJscentrum zichtbaar te worden, bevestigt de IJscentrum-manager. "Afgelopen najaar lanceerden we de IJscalculator. Kort daarna stelden we een aantal onmisbare downloads ter beschikking. Zoals Parameters in IJs en een berekening voor fruitsorbets. We zijn dan wel gesloten voor cursussen, maar we benutten deze tijd optimaal om (toekomstige) ijsbereiders te helpen aan een goede voorbereiding op het ijsseizoen."

Wat we nog meer kunnen verwachten, houdt De Brabander nog even voor zich. "Dat hangt allemaal af van de ontwikkelingen en de besluiten waarmee het kabinet de komende tijd mee komt. Maar voor elke mogelijke situatie hebben we al een plan liggen."

Dossiers
Lees ook
CNV Vakmensen en ISO doen oproep voor meer stageplaatsen

CNV Vakmensen en ISO doen oproep voor meer stageplaatsen

Er is een tekort aan stageplaatsen. Dit blijkt uit meldingen die binnenkomen bij CNV Vakmensen en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De twee partijen deden daarom eind 2020 een oproep aan werkgevers om snel actie te ondernemen.

Wat lazen we in het laatste kwartaal?

Wat lazen we in het laatste kwartaal?

In aanloop naar 2021 kijken we terug op het afgelopen jaar. Welke artikelen werden het meest gelezen op onze website? Wat lazen de bezoekers van onze website het laatste kwartaal van 2020? De top 5 van oktober, november en december.

IJscentrum gesloten tijdens lockdown

IJscentrum gesloten tijdens lockdown

Het IJscentrum sluit gedurende de tweede lockdown de deuren. Tot en met 19 januari wordt er geen les gegeven in de vakschool.