IJscentrum geeft cursus Receptuur berekenen

Receptuur berekenen

Jaap Pleit start 10 april met de cursus Receptuur berekenen. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden voor deze cursus bij het Ambachtelijk IJscentrum.

Een goed uitgebalanceerd recept van een ambachtelijke ijsmix is de basis voor een kwaliteitsproduct. Inzicht in recepturen is onontbeerlijk voor een vakman die zijn eigen recepten wil ontwikkelen of een andere draai wil geven aan zijn ijs. Door inzicht te krijgen in de receptuurbalans van ambachtelijk ijs leert u recepten samenstellen of bestaande recepten te verbeteren.

Tijdens de cursus wordt met de cursisten een receptuurberekeningssheet opgebouwd en uitgewerkt in Excel, die u aan het eind van de cursus op USB-stick mee krijgt zodat u gelijk thuis aan de slag kunt gaan. Het doel van de cursus is:

  • Inzicht krijgen in de samenstelling van een ijsrecept en de invloed van de smaakcomponenten
  • Leren bijsturen van de eigenschappen van het eindproduct op basis van kwaliteitsparameters van een recept
  • Het leren berekenen van de vriespuntverlaging
  • Het berekenen van de voedingswaarden van een product

Meer informatie over deze en andere cursussen van het Ambachtelijk IJscentrum is te vinden op de website.

Lees ook
De Gouden IJsspatel 2019

De Gouden IJsspatel 2019

Welke ijsbereider wint in 2019 de prestigieuze Gouden IJsspatel en mag zich een jaar lang de beste ijsmaker van Nederland noemen? We gaan het ontdekken tijdens de vakbeurs Bakkersvak en IJs in Gorinchem. Op dinsdag 12 maart gaat een vakjury zich buigen over het lekkerste en beste koffie-ijs van 2019 – een bekroning van ambacht en vakmanschap. De...

Last-minute inschrijving mogelijk voor cursus ijsbereider

Last-minute inschrijving mogelijk voor cursus ijsbereider

Door enkele mutaties zijn er plaatsen vrij gekomen voor de cursus ijsbereider. U kunt zich nog last-minute inschrijven voor de cursussen die 14, 15 en 16 januari van start gaan. Voor 14 en 15 januari is in beide groepen één plaats vrijgekomen en in de groep die 16 januari start zijn er drie plaatsen vrijgekomen. Daarnaast start 31...

Innovatieve ijssalon De Potter

Innovatieve ijssalon De Potter

In het Belgische Bree is ijssalon ‘De Potter’ niet meer weg te denken. Het begon allemaal bij een pottenbakker, zijn verliefde dochter, Italiaanse vrienden en de passie voor ambachtelijk ijs maken. Nu staat informaticus Jochen Neyens aan het roer. Hij doet er alles aan om de ijssalon te laten evolueren. Succesverhaal In 1926 werd Lieske,...