IJs in de media – augustus 2022

Ijsbakje met ijs_IJsVak 2020

IJsondernemers verhogen prijzen, De IJsmaker analyseert data van bestelzuilen en een blik in het verleden. Wat lazen we in augustus over de ijsbranche? Een greep uit de media.

Data-analyse
Adnan Bourich van De IJsmaker verzamelt de data van de bestelzuilen in zijn ijssalon om te bepalen hoeveel ijs en personeel hij in zijn winkels nodig heeft. “IJsverkoop is een wetenschap geworden. Eigenlijk zijn we een techbedrijf”, zegt hij in De Ondernemer.

Interview Fabio Bouwhuis
In de buurt Apeldoorn spreekt met Fabio Bouwhuis. Hij opende in 2016 een ijssalon in Apeldoorn dat sinds 2017 de naam Talamini draagt. “Mensen komen niet alleen voor het ijs maar ook voor mij”, aldus Fabio.

Prijsverhogingen
Veel ijssalons moesten dit jaar vanwege de gestegen kosten hun prijzen verhogen. BN de Stem spreekt erover met IJsboerderijen De Grens in Molenschot en Bij Snoek in Teteringen. “Sommige smaken maken we niet eens meer.”

Ook 1Limburg heeft aandacht voor de gestegen ijsprijzen en gaat langs bij verschillende Limburgse ijssalons. “Vooral hazelnoot en pistache zijn heel duur. Maar je kunt niet voor het ene bolletje meer vragen dan het andere", aldus Ferry Philippi van IJsmakerij Botterweck.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Daan's Droomijs
Daniëlle van der Leede vertelt in het AD over haar ijssalon Daan’s Droomijs in Montfoort. Ze rekent voor haar ijs 1,30 per bolletje. “Er is ook veel vraag naar ons sorbetijs, omdat wij dit op waterbasis maken en dus vrij van melk is. En we hebben gluten- en lactosevrije hoorntjes.”

600 gelati
Vorig jaar opende Carlo Petroni zijn ijszaal Miuz in Amsterdam. Op zomerse dagen verkoopt hij zo’n 600 gelati per dag. “Op warme dagen als deze sta ik soms wel een halfuur in de rij op een ijsje te wachten”, vertelt een klant aan het Parool.

IJssalons van Arnhem
De Gelderlander gaat op zoek naar beste ijssalons van Arnhem. Onder andere IJssalon Buongiorno, Trio ijssalon en Gelateria Geletti staan op hun lijst.

Beste pistache-ijs
“Zomers doe ik het elke dag: een ijsje eten”, schijft Lizenka van Essen in PZC. “Ik maak er een sport van overal ambachtelijk pistache-ijs te proeven. De allerlekkerste, die vond ik in Bru.”

IJssalons van vroeger
In de buurt Breda en Dordrecht duiken in het verleden met fotoseries van ijssalons waar ijsliefhebbers uit deze steden vroeger hun ijsje haalden.

 

Dossiers
Lees ook
Vierde generatie zorgt voor vierde transformatie in ijssalon De Hoop

Vierde generatie zorgt voor vierde transformatie in ijssalon De Hoop

“Dit kan echt alleen maar jouw zaak zijn”, zeggen collega-ijsbereiders lachend wanneer ze de vernieuwde winkel van ijssalon De Hoop in Blaricum binnenstappen. Roze plafonds, een terrazzovloer en als eyecatcher een joekel van een centraal geplaatste, ronde vitrine: een ijspodium. Eigenaresse Caroline Kooij straalt ervan. “Het was tijd voor vernieuwing.”

Gelato Giuliano profiteert van vakantiesfeer

Gelato Giuliano profiteert van vakantiesfeer

Koud een half jaar na de start van ijssalon Gelato Giuliano in Antwerpen werd eigenaar Julien Limbach in 2021 uitgeroepen tot beste ijsbereider van België. Met ijs van eekhoorntjesbrood en andere klassieke en creatieve smaakcombinaties maakt deze ijssalon naam. “Door de hoge kwaliteit van ingrediënten zijn de mensen bereid 4 euro per bol te betalen.”

Huberts’ Food ontwikkelt ambachtelijk eiwitrijk ijs

Huberts’ Food ontwikkelt ambachtelijk eiwitrijk ijs

In juni presenteerde Huberts’ Food op de Zorgtotaalbeurs hun ambachtelijke eiwitrijke ijs. Hiermee richten de ijsmakers zich op mensen die te weinig eiwitten binnenkrijgen. De reacties waren enthousiast en de eerste grote bestellingen zijn binnen.