De geheimen achter low-calorie ice cream

ijs_pixabay

Voedingsdeskundige Jackie Lynch onthult in DailyMail de geheimen achter het ‘magische’ low-calorie ice cream. Roomijs zonder de calorieën; het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Is het dat ook?

Bijna alle versies van calorie-arm ‘roomijs’ bevatten een vorm van vezels. Niet de vezels die van nature voorkomen in planten, maar kunstmatig geproduceerde vezels. Hun textuur geeft het ijs de vereiste romigheid, zodat er minder vet nodig is om de smaak en het mondgevoel te creëren. De vezels vervangen de room, melk, ei en slagroom die traditioneel aan echt roomijs worden toegevoegd. Twee scoops Halo Top-ijs bevatten ongeveer even veel vezels als een portie bruine rijst. 

De zoete smaak komt, zoals je zult verwachten bij een low calorie ijsje, niet van suiker. Erythritol en xylitol worden vaak gebruikt om het product te zoeten. Deze zoetstoffen zijn de favoriet van fabrikanten omdat ze als ‘natuurlijk’ omschreven kunnen worden. Ze komen namelijk (in kleine hoeveelheden) ook voor in groente en fruit. 

Door het lage aantal calorieën in het ijs zou je met een laag schuldgevoel een hele pot ijs kunnen wegwerken. Je energiebalans is je dan zeker dankbaar, maar je darmen kunnen moeilijk krijgen. De vezels kunnen namelijk symptomen van het prikkelbare darmsyndroom veroorzaken (zoals opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree). De zoetstoffen staan bekend om hun laxerende werking.

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Start-up maakt roomijs van diervrij melkeiwit

Start-up maakt roomijs van diervrij melkeiwit

Voedselstart-ups verzinnen het ene innovatieve product na het andere. In de categorie zuivel komt daar nu roomijs bij: mét dierlijke eiwitten, maar zónder de inmenging van dieren.

De wijze van eten beïnvloedt de smaak van ijs

De wijze van eten beïnvloedt de smaak van ijs

Hoe eet jij je ijsje? Likkend, bijtend of zuigend? De wijze waarop je je ijsje eet, beïnvloedt de smaak. Kauw je op je ijsje? Dan proef je de fruitsmaken beter! En als je het ijs laat smelten in je mond, dan proef je de zoete smaak beter. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Monica Aguayo-Mendoza en haar collega’s van Unilever.

Patissiers kunnen zich inschrijven voor voorrondes Coupe du Monde

Patissiers kunnen zich inschrijven voor voorrondes Coupe du Monde

Elke twee jaar komen de beste patissiers van de wereld bij elkaar voor de Coupe du Monde in Lyon. In september organiseert het Nederlands Patisserie Team de voorronde voor deze prestigieuze patisseriewedstrijd. Patissiers, chocoladebewerkers en ijsbereiders kunnen zich nu hiervoor aanmelden.