De geheimen achter low-calorie ice cream

ijs_pixabay

Voedingsdeskundige Jackie Lynch onthult in DailyMail de geheimen achter het ‘magische’ low-calorie ice cream. Roomijs zonder de calorieën; het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Is het dat ook?

Bijna alle versies van calorie-arm ‘roomijs’ bevatten een vorm van vezels. Niet de vezels die van nature voorkomen in planten, maar kunstmatig geproduceerde vezels. Hun textuur geeft het ijs de vereiste romigheid, zodat er minder vet nodig is om de smaak en het mondgevoel te creëren. De vezels vervangen de room, melk, ei en slagroom die traditioneel aan echt roomijs worden toegevoegd. Twee scoops Halo Top-ijs bevatten ongeveer even veel vezels als een portie bruine rijst. 

De zoete smaak komt, zoals je zult verwachten bij een low calorie ijsje, niet van suiker. Erythritol en xylitol worden vaak gebruikt om het product te zoeten. Deze zoetstoffen zijn de favoriet van fabrikanten omdat ze als ‘natuurlijk’ omschreven kunnen worden. Ze komen namelijk (in kleine hoeveelheden) ook voor in groente en fruit. 

Door het lage aantal calorieën in het ijs zou je met een laag schuldgevoel een hele pot ijs kunnen wegwerken. Je energiebalans is je dan zeker dankbaar, maar je darmen kunnen moeilijk krijgen. De vezels kunnen namelijk symptomen van het prikkelbare darmsyndroom veroorzaken (zoals opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree). De zoetstoffen staan bekend om hun laxerende werking.

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Wat is de ideale temperatuur om ijs te bewaren en scheppen?

Wat is de ideale temperatuur om ijs te bewaren en scheppen?

Je hebt in een ijssalon met een groot aantal dingen rekening te houden. Is de inrichting van de ijssalon aantrekkelijk voor klanten? Zijn er genoeg lekkere en opvallende smaken te krijgen? Komen er wel genoeg klanten naar de ijssalon? Er zijn echter ook meerdere praktische zaken die belangrijk zijn. Daaronder: wat is de ideale temperatuur in een ijssalon?...

Hoe smaakt gezond schepijs?

Hoe smaakt gezond schepijs?

Verschillende ijsproducenten zoals Alpro, Oppo en Breyers, bieden 'gezond' ijs aan. Dit light-ijs zit niet alleen in een kleinere verpakking. Ook bevat het volgens de producenten minder suiker bevat, meer proteïne of minde calorieën. Het AD laat de smaak van dit ijs keuren door jury.

Meester Patissier Hidde de Brabander versterkt team IJscentrum

Meester Patissier Hidde de Brabander versterkt team IJscentrum

Met de verhuizing van het IJscentrum naar de Food Innovation Academy in Vlaardingen hoopt het opleidingsinstituut voor de ambachtelijke ijssector een verdiepingsslag te maken met zuivel, horeca, chocolade en patisserie. Dit wordt onder andere waargemaakt met de komst van Meester Patissier Hidde de Brabander naar het IJscentrum.