De geheimen achter low-calorie ice cream

ijs_pixabay

Voedingsdeskundige Jackie Lynch onthult in DailyMail de geheimen achter het ‘magische’ low-calorie ice cream. Roomijs zonder de calorieën; het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Is het dat ook?

Bijna alle versies van calorie-arm ‘roomijs’ bevatten een vorm van vezels. Niet de vezels die van nature voorkomen in planten, maar kunstmatig geproduceerde vezels. Hun textuur geeft het ijs de vereiste romigheid, zodat er minder vet nodig is om de smaak en het mondgevoel te creëren. De vezels vervangen de room, melk, ei en slagroom die traditioneel aan echt roomijs worden toegevoegd. Twee scoops Halo Top-ijs bevatten ongeveer even veel vezels als een portie bruine rijst. 

De zoete smaak komt, zoals je zult verwachten bij een low calorie ijsje, niet van suiker. Erythritol en xylitol worden vaak gebruikt om het product te zoeten. Deze zoetstoffen zijn de favoriet van fabrikanten omdat ze als ‘natuurlijk’ omschreven kunnen worden. Ze komen namelijk (in kleine hoeveelheden) ook voor in groente en fruit. 

Door het lage aantal calorieën in het ijs zou je met een laag schuldgevoel een hele pot ijs kunnen wegwerken. Je energiebalans is je dan zeker dankbaar, maar je darmen kunnen moeilijk krijgen. De vezels kunnen namelijk symptomen van het prikkelbare darmsyndroom veroorzaken (zoals opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree). De zoetstoffen staan bekend om hun laxerende werking.

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

De coronamaatregelen voor de horeca worden vanaf 1 juni versoepeld. Daarom past Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het bestaande protocol voor ijssalons aan naar de nieuwe voorwaarden. De basis die er al stond, is hiermee uitgebreid. “Dit protocol staat als een huis”, stelt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging.

Witte chocolade en gember ijs met framboos

Witte chocolade en gember ijs met framboos

Gember: you love it or you hate it. Het aantal liefhebbers van gember is de laatste tijd flink gegroeid. Een mooie kans om op in te spelen. Gember is samen met witte chocolade een heel toegankelijke smaak. John Brouwers van Bakeplus voegt met de afwerking van frambozen variegato het frisse zoetje toe. Door de gekonfijte gemberschijven een opvallende...

Neem voorsprong op de NVWA

Neem voorsprong op de NVWA

Vaak wordt tegen een bezoek van een NVWA-medewerker opgezien. Liever niet, altijd wel iets op te merken en mocht het niet helemaal goed gaan, nog een bekeuring aan de broek ook. Nu wil het geval dat de inspecteur dient te werken volgens wet en regelgeving en zijn opmerkingen moeten gebaseerd zijn op vastgestelde feiten.