30,4 miljard omzet voor Unilever

25 juli 2023 Redactie Food Unilever

Unilever maakte 25 juli 2023 de halfjaarcijfers bekend. Hoewel het levensmiddelenconcern de laatste tijd veel kritiek krijgt vanwege de hoge prijzen en de aanwezigheid in Rusland, realiseerde Unilever een omzet van 30,4 miljard euro. Een stijging van 2,7 procent in vergelijking met de eerste helft van 2022.

Bij alle divisies, waaronder de divisies Voeding en IJs, zag Unilever de omzet toenemen. Dit komt met name door de prijsverhogingen want de volumes van het levensmiddelenconcern daalden. De prijzen stegen gemiddeld met 9,4 procent, terwijl de volumes met 0,2 procent afnamen.

Divisie Voeding

De divisie Voeding was goed voor 22 procent van de omzet. De vergelijkbare omzet binnen deze divisie steeg met 10,4 procent, waarvan 12,6 procent vanwege hogere prijzen. De verkoopvolumes daalden met 1,9 procent.

Divisie IJs

15 procent van de omzet kwam bij de divisie IJs vandaan. Hier lag de vergelijkbare omzet 5,8 procent hoger dan in de eerste helft van 2022. Deze toename was een gevolg van 11,5 procent hogere prijzen, terwijl de volumes 5,2 procent lager waren.

Hoge prijzen

Hoewel Unilever op financieel gebied goed presteert krijgt het bedrijf de afgelopen tijd veel kritiek. Allereerst vanwege de prijsverhogingen. Het bedrijf zou hogere prijzen rekenen dan noodzakelijk vanwege de kostenstijgingen, zogenaamde graaiflatie. Financieel directeur Graeme Pitkethly ontkent dit in het AD. “We hebben lang niet alle kostenstijgingen doorgevoerd, zeker niet in Europa waar de consumenten de hardste klappen krijgen. We hebben de pijn verdeeld, en onze marges zijn sterk gedaald.”

Aanwezigheid in Rusland

Ook het feit dat Unilever nog steeds aanwezig in Rusland zorgt voor kritiek. Het levensmiddelenconcern heeft nog geen koper gevonden voor de vier fabrieken en de 3.000 werknemers in Rusland. In gesprek met de NOS geeft CEO Hein Schumacher aan “dat Unilever financieel niet wil bijdragen aan de Russische oorlogskas. Hij vreest dat dit wel gebeurt als Unilever de stekker uit de divisie in Rusland trekt. Schumacher verwijst naar de Russische takken van het Franse voedingsmiddelenconcern Danone en de Deense bierbrouwer Carlsberg, die vorige week werden genationaliseerd”, aldus NOS.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?