Vakblad IJs in 2011: Sigep, modernste ijssalon en nieuwe voorzitter IJscentrum

23 juni 2023 Redactie Vakblad IJs

Vakblad IJs bestaat 15 jaar. Daarom blikken we deze zomer terug op het blad door de jaren heen. Vandaag kijken we naar de tweede jaargang Vakblad IJs! in 2010. Welke onderwerpen kwamen allemaal voorbij?

Sigep

IJs 2010 Sigep

In 2010 deden we voor de eerste keer verslag van Sigep, de grootste ijsbeurs ter wereld. Trends waren dat jaar bijzondere smaken, ijs op stokjes, verticale en bokvriezers, ketens, biologisch en de opkomst van ijs en desserts.

Natuurlijk waren we ook dit jaar op Sigep. De beurs staat allang niet meer in teken van alleen ijs, maar ook chocolade, patisserie, bakkerij en koffie. De trends in 2023 waren onder andere gezondheid, robotisering, het gebruik van drie texturen, superfoods en varieren op klassiekers.

Nelis’ IJssalon

Vakblad IJs 5-2010 Nelis' IJssalon

We bezochten ook  Nelis’ IJssalon in Weesp, waar we spraken met Kees Nelis. “Ik ben de smaak”, zei hij. “Ik wijk niet af van wat ik lekker vind. Mijn personeel mag en die smaak verder verfijnen. Dat stimuleert en motiveert.”De ijssalon zit nog steeds in Weesp en bestaat inmiddels 75 jaar.

Structuuronderzoek

Vakblad IJs 5-2010 Onderzoek VAIJ

De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum deed in 2010 ook een structuuronderzoek. De uitkomsten? Over de periode 2004-2009 nam het aantal ijssalons toe, de gemiddelde omzet per bedrijf steeg en van verlenging van het ijssalon is steeds minder sprake. “Met de uitkomsten van dit rapport kun je een beleidsplan maken”, sprak toenmalig voorzitter Maarten Colijn. “Bijvoorbeeld ten aanzien van de benodigde opleidingen om ondernemerschap binnen de ijsbranche te verbeteren of aanvullen waar mogelijk.”

De modernste ijssalon

IJs 2010 modernste ijssalon

DE IJssalon aan de Meent in Rotterdam noemden we in 2010 de modernste ijssalon van Nederland met een strakke inrichting, bijna futuristisch, geen foto’s van ijs of ijskarren aan de muur en geen bistrosetjes op het terras. “De meeste ijssalon zijn traditioneler”, vertelde Robin Alting. “DE IJssalon heeft een internationale en tijdloze uitstraling.”

Lucht verkopen

IJs 2010 luchtverkopen

Roberto Coletti, bestuurslid van ITAL schreef in Vakblad IJs nummer 7 over lucht. “Lucht heeft als eigenschap dat het niet bevriest. Zelfs onder extreem lage temperaturen verandert het niet van vorm: het wordt niet vloeibaar of vast, het blijft lucht. Voor ijs is het belangrijk omdat het ijs smeuïg maakt en de smaak ervan verbetert.”

Nieuwe voorzitter Ambachtelijk IJscentrum

IJs 2010 Luc Blok

Meesterijsbereider Luc Blok volgde in 2010 Maarten Colijn op als nieuwe voorzitter van het IJscentrum. We spraken met hem over zijn ambities. Hij wilde de ijsbranche een nieuwe kwaliteitsslag laten maken. Door meer aandacht te schenken aan praktische zaken als vitrine opmaak, bereiden van ijsstaarten en de uitstraling van de ijssalon; in zoomen op marketing, cijfers, trends en kwaliteitsbewaking: en de ijswedstrijden verder professionaliseren.

Altijd op de hoogte blijven?