Trend DPA: 'Taarten minder complex'

Dutch Pastry Award

ROSMALEN - Taarten hoeven niet meer te bestaan uit heel veel dunne laagjes. Een paar laagjes, waarbij dezelfde smaak enkele keren terugkomt, is nu de trend. Dat is de conclusie na de jurering van de taarten die onderdeel waren van de wedstrijd om de Dutch Pastry Award. De beoordeling vond plaats tijdens de bakkerijbeurs Bakkersvak, 8 maart in Rosmalen.

Vijf taarten, horend bij de vijf ingeleverde showstukken, werden beoordeeld op uiterlijk, interieur/snijdbaarheid en smaak. Smaak telde tweemaal zo zwaar als de overige kenmerken.

Dutch Pastry Award De taarten worden ook op snijdbaarheid beoordeeld, hier door Jeroen van Helvoirt en Tom van de Veen

Juryleden Tom van de Veen en Jeroen van Helvoirt beoordeelden de taarten op snijdbaarheid. De rest van de jury, bestaand uit Arthur Tuytel, Jan Willem Jansen, Carlo Midiri, Ramon Huigsloot, Jeroen van Helvoirt en Hans Heiloo, nam plaats aan de jurytafel om de vijf taarten met het thema science fiction te bekijken en te proeven. Terwijl een dame met een volledige taart voor het proeven langs de jury liep, presenteerde een andere gastvrouw de opengesneden taart, om het interieur zichtbaar te maken.

   
  • Dutch Pastry Award Interieur van de 'Avatar'-taart

Veel texturen, minder smaken en lagen

Hoewel de taarten en de smaken erg uiteenliepen, viel de jury één trend op. Hans Heiloo merkt op dat waar voorheen gold: hoe meer dunne laagjes in de taart, hoe beter, ziet hij nu dat de taart rustiger is opgebouwd, met minder lagen en met minder verschillende smaken. Maar: met wel verschillende texturen. "Het is niet meer een kwestie van laten zien welke technieken je allemaal in huis hebt, maar we zien dat patissiers nu bewust kiezen voor bepaalde technieken. Misschien zijn we daar veel te ver in doorgeslagen. We gaan weer simpeler denken."

De jurering van de Dutch Pastry Award vindt plaats op Bakkersvak in Rosmalen. Iedere deelnemer moest naast een showstuk 3 taarten aanleveren: twee om te proeven en één om bij het showstuk te presenteren. Die derde hoeft niet per se eetbaar te zijn.

Koffie en citrus

  • Dutch Pastry Award Interieur van de koffie-taart van Robin Hoedjes

Goud ging naar Robin Hoedjes, die de smaken koffie, citrus en mascarpone in zijn taart verwerkte. Zijn showstuk droeg de naam Obiron. Op een plexiglazen plaat was op een futuristische manier, als een soort moederbord, het interieur getekend met daaromheen alle ingrediënten die waren gebruikt. "Deze persoon (op dat moment was nog niet bekend wie de taart had gemaakt) heeft een duidelijke keuze gemaakt in de opbouw", stelde de jury.

Dutch Pastry Award Interieur van de taart van Jeroen Kemps.

Weinig lagen

De tweede plek was voor het showstuk + taart van Jeroen Kemps. Hij liet zich voor zijn creaties inspireren door Doctor Octopus, een slechterik uit de Spiderman-comics. Ook hij werkt met weinig laagjes, en varieert met warme en frisse smaken.

Frisse taart

  • Dutch Pastry Award Interieur taart van Rosanne Buitenhuis

De taart van Rosanne Buitenhuis, die met de derde plaats bekroond werd, werd geroemd om de vorm: een soort paddenstoel. "De smalle voet en de bolle taartvorm er bovenop, maakt glaceren van de taart heel lastig", stelt Arthur Tuytel. "Met deze taart is het heel goed gelukt, hij heeft een mooie dieprode glans." De smaken die Rosanne verwerkte in de taart, die ze Pomme Granate experience noemde, zijn granaatappel (glaçage, mousse en crèmeux), amandelbiscuit, kersencompote, amandelcrumble en een yoghurtcrème. De jury is te spreken over de verschillende texturen, maar is vooral verrast door de smaak. "We zien bij deze wedstrijd veel chocoladesmaken; deze frisse taart valt daartussen goed op", vindt Ramon Huigsloot.

 
Lees ook
Kleine taartjes van Petit Gâteau

Kleine taartjes van Petit Gâteau

In Kleine taartjes van Petit Gâteau laat Meike Schaling zien hoe je minimini’s maakt: de beroemde kleine taartjes van Petit Gâteau met elk dezelfde bodem en een unieke vulling. Schaling had een vertaalbureau in Parijs maar koos uiteindelijk voor het beroep van patissier. In Amsterdam begon ze Petit Gateau. In het mooi vormgegeven...

Eerste masterclass Frank Haasnoot in Nederland

Eerste masterclass Frank Haasnoot in Nederland

“Voor de Nederlandse branche is het goed dat hij weer in Nederland is.” Afgelopen weekend volgden twaalf bakkers de eerste masterclass van patissier Frank Haasnoot op Nederlandse bodem, bij het Bakery Institute in Zaandam.

‘Chocolade gaat over design, vormgeving en smaak’

‘Chocolade gaat over design, vormgeving en smaak’

Lisa Matthijssen (25) werkt bij chocolatier Friandries in Tilburg als chocolatier en patissier. Het mooiste aan het vak vindt ze de creativiteit die ze erin kwijt kan. “Met chocolade kun je mousse, bonbons en hele bouwwerken maken. Als ik met dit product werk, komt mijn kunstzinnige kant naar boven.”