IJsTOP verder als Gilde van Meesterijsbereiders

De club SVH Meesterijsbereiders, die tot voor kort verenigd waren in IJsTOP, gaat nu verder als Gilde van Meesterijsbereiders. Deze wens hadden de leden al sinds het ontstaan van IJsTOP en is nu, per 11 mei 2015, met behulp van een notaris, uitgekomen. Meesterijsbereider Luc Blok ondertekende namens het Gilde de benodigde papieren.

Met een Gilde volgen de Meesterijsbereiders de werkwijze van de Meesterkoks, Meesterwijnschenkers en alle andere branches die een meestertitel hebben. Alleen de Meesterijsbereiders hadden nog geen Gilde. “Met het Gilde herintroduceren we de traditionele werkwijze”, licht Blok toe. “Een Meester neemt een leerling aan de hand en ondersteunt hem in het traject tot gezel. Een Meester-leerling begint bij de basiscursus en doorloopt vervolgens het verdere traject.” Blok heeft momenteel zelf drie werknemers bij wie hij die potentie ziet. “De komende jaren zal blijken of zij de stap naar gezel kunnen maken.”

Toelatingseisen

Eenmaal ‘gezel’, kan een ijsbereider die laatste stap naar het meesterschap maken, mits hij de leiding heeft over een ijskeuken. Dit is een verandering in de toelatingscriteria voor de SVH Meesterproef, vertelt Blok. “Alleen wanneer iemand een keuken runt met ten minste 70 procent ijsbereiding, wordt deze persoon toegelaten voor de Meesterproef.”

Inzetten voor de branche

“De rechtsvorm is nog steeds een vereniging, maar er is maar één partij die zich het recht voorhoudt om zich ‘Gilde van Meesterijsbereiders’ te noemen, en dat zijn wij”, zegt Blok trots. Theo Clevers, die zelf ook enkele Meester-leerlingen in dienst heeft, behoudt zijn positie als voorzitter. Ook het Gilde, dat binnenkort met een nieuw logo komt, heeft zijn toelatingseisen aangescherpt. “Wie zich bij de club wil voegen, moet nu écht bewijzen dat hij of zij zich inzet voor de branche. En niet alleen voor een eenmalig evenement, maar ook echt blijvend.”

Lees ook
Luc Blok ontvangt Luxury Lifestyle award

Luc Blok ontvangt Luxury Lifestyle award

De ijssalons van SVH meesterijsbereider Luc Blok ontvangen de Luxury Lifestyle Awards 2020. Hij hoort hiermee bij de 25 beste “luxury ice creams” ter wereld.

Stroopwafelijs in Italië

Stroopwafelijs in Italië

Afgelopen week zijn de SVH Meesterijsbereiders naar het prestigieuze Sherbeth Festival in Catania, Sicilië afgereisd. Meesterijsbereider Marcel Janssen van IJssalon Florence maakte deel uit van deze groep die Nederland vertegenwoordigde.

Feestelijke diploma-uitreiking IJsbereider

Feestelijke diploma-uitreiking IJsbereider

Bij IJscentrum-Vakschool Wageningen zijn maandag 4 juni de diploma’s en certificaten ‘IJsbereider’ uitgereikt. SVH-Meesterijsbereiders Bert Waninge en Luc Blok overhandigden het felbegeerde papiertje aan 73 geslaagden. Meesterijsbereider Het prachtige weer op deze maandagmiddag zorgde voor de kers op de taart op deze mooie dag voor menig Ambachtelijk...