Geslaagde wereldrecordpoging ambachtelijk ijs maken

5 juli 2023 Ijssalon Martino

Het is gelukt. 48 uur lang ijsdraaien. Zaterdag 1 juli rondde ijsmaker Xander de Geus van Martino IJs met succes zijn wereldrecordpoging af. Daarnaast lukte het de ijsmaker om 17.000 euro op te halen voor het goede doel. 

De Geus maakte het zichzelf niet makkelijk bij zijn recordpoging. Niet alleen was hij 48 uur lang bezig met ijsbereiden – “van de voorbereiding tot aan het opmaken van de bakken” – hij ging ook nog eens aan de slag met bijzondere ingrediënten zoals rode wijn ijs, kaas ijs, ijs van croissants, Guinness bier ijs en lavendel ijs.

Wereldrecord ambachtelijk ijsmaken

48 uur lang ijsmaken was pittig. Halverwege de recordpoging zei hij tegen De Gelderlander: “Ik voel mijn voeten zeker wel van het vele staan. Verder gaat het meer dan oké. Dat record komt er, geen zorgen.” En het lukte inderdaad. Onder toeziend oog van de jury van het Guinness Book of Records behaalde hij zaterdagmiddag om 15.00 uur het wereldrecord. De actie kwam tot stand omdat Martino IJs 30 jaar bestaat. Daarnaast wilde Xander iets authentieks organiseren. “Aangezien er de afgelopen jaren door corona en de inflatie niet zo heel veel te beleven was in de stad.”

Goede doel

De recordpoging werd omgeven door allerlei activiteiten, zoals een modeshow en optredens van een dansschool uit de regio en verschillende artiesten. Ook was er een veiling voor het goede doel Stichting Fonkel. Aanwezigen konden bieden op onder andere kaarten voor Ajax en een diner voor twee. Dit leverde zo’n 17.000 euro op voor de stichting. “Ik was er helemaal stil van, echt geweldig”, reageert Roby Beusink op De Rijnpost. “Met dit bedrag kan Stichting Fonkel dit jaar nog veel meer gezinnen die het hard nodig hebben een zorgeloze dag geven in het Fonkelhuis, gevestigd in Ouwehands Dierenpark Rhenen.”

Altijd op de hoogte blijven?