Geitenijs verkozen tot biologisch product van het jaar

18 januari 2024 BioNederland
Op de Biobeurs is het biologische geitenijs ‘Happy Goats Goodness’ verkozen tot het biologisch product van het jaar. De tweede plaats ging naar Luna e Terra biodynamische Edamame boontjes van Hollandse bodem, die ook de publieksprijs won. En de zoete aardappelchips van John Altman bezette de derde plaats.

Er waren in totaal dertig inzendingen waaruit een top 5 volgde. Deze vijf gaven op de biobeurs een korte pitch voor de vakjury. Deze bestond uit Michaël Wilde, directeur van brancheorganisatie Bionext, Bart Fischer retaildeskundige, Food Trendwatcher Anneke Ammerlaan en Evelyn van Leur- Slager Founding Partner at Category & Trade Company.

Geitenijs ‘Happy Goats Goodness’

Het biologische geitenijs ‘Happy Goats Goodness’ kwam als beste uit de bus. “Dit product is niet alleen een geweldige aanvulling op het biologische assortiment, het is de makers tevens gelukt om fluweelzacht ijs te maken zonder dat je die sterke specifieke geitensmaak erdoorheen proeft”, aldus jurylid en Food Trendwatcher Anneke Ammerlaan.

Victor Boone en Lars Hoffmann bedachten ‘Happy Goats Goodness’. Tijdens een stage kwamen ze op het idee om ijs te maken dat ook mensen met een koemelkintolerantie kunnen eten. Ze kozen voor geitenmelk vanwege de lichtere verteerbaarheid, het hoge eiwitgehalte, de vitaminen, mineralen en het lage lactosegehalte in vergelijking met koemelk. Daarnaast hadden beiden affiniteit met geiten en had Victor ervaring met een geitenboerderij. De keuze voor biologisch was ook logisch. Biologische geiten vooral vers gras eten, waardoor smaakvolle melk ontstaat zonder de sterke geitensmaak. Bovendien heeft geitenmelk kleinere vetmoleculen, waardoor het ijs licht verteerbaar is en een zachte textuur heeft.

Andere winnaars

De Edamame boontjes van Luna e Terra kreeg de meeste stemmen van het publiek. De nieuwe lijn met negen verschillende groenten zijn biodynamisch geteeld en van Nederlandse bodem. Ook kregen ze de tweede prijs van de vakjury. De knapperige zoete aardappelchips van John Altman, gemaakt van zoete bataten van Nederlandse bodem nam de 3e prijs in ontvangst.

Dit jaar werden er twee nieuwe prijzen uitgereikt: Smaakt Vegan Jackfruit Bitterballen van de Smaakspecialist ging er met de titel 'Beste bio snacks'  vandoor. De Goed VerhaalBox van de Groene Weg, een proefbox met vier stukjes biologisch vlees met goed verhaal, ontving de prijs voor 'Beste Bio Versproduct van het jaar'.  

Biologisch product van het jaar

Deze productverkiezing is in het leven geroepen om nieuwe biologische producten te ondersteunen om hun plek in de markt te vinden. BioNederland organiseert deze verkiezing in samenwerking met FoodPersonality, het platform voor managers in de levensmiddelenbranche.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?