Media-aandacht voor ijs

Teun Loonen

Het seizoen is weer in volle gang. Het vroege voorjaar is alweer teniet gedaan door de sneeuw en hagel rond de Pasen. Maar dat mag de pret niet drukken. De vroege seizoenopening kwam onder de aandacht van diverse media. Als er één grote nieuwsvoorziener het nieuws oppikt, dan volgt de rest vanzelf. Wat hebben we toch veel positieve media-aandacht gehad, als ambachtelijke ijssector!

Niet alleen dankzij de zonnige dagen in februari, maar ook omdat we de Europese Dag van het IJs onder de aandacht brachten. Met het Gilde van SVH Meesterijsbereiders, die speciaal voor onze leden een prachtig recept voor Mantecado-ijs leverden, lieten we Nederland zien dat we de deuren weer open hebben. Voor afhaal, dat wel.

Van het ene event rolden we in het andere. Maandenlang hebben we toegewerkt naar de ontknoping: wie is de IJssalon van het Jaar? Deze prestigieuze titel gaat dit jaar naar IJsie Prima in Callantsoog. Ik wil hierbij nogmaals de familie Baars van harte feliciteren. Een dikverdiende titel voor een familiebedrijf dat al heel veel jaren succesvol aan de weg timmert.

We hadden het natuurlijk graag anders gezien, maar met de fantastische inzet van Easyfairs hebben we een mooi moment gecreëerd voor de finalisten. Via een livestream maakten Steff Janssen (winnaar 2018) en wedstrijdvoorzitter Theo Clevers bekend dat de beker dit jaar naar Callantsoog gaat. Hoewel we dat natuurlijk liever gezamenlijk met vakgenoten hadden gevierd, had deze wijze een gunstig bijeffect. Namelijk dat de interesse van NOS en RTL waren gewekt. Volgend jaar gaan we zeker weer voor een live event. Maar de combinatie met een livestream zien we als een serieuze optie.

Afgelopen jaar heb ik het voorrecht gehad om vanuit de wedstrijdcommissie de gang van zaken richting het uitreiken van deze titel van dichtbij mee te maken. Voor wie er nog aan twijfelde, iedereen heeft in de basis gelijke kansen op de titel.

Niet alleen deze prijs, maar ook de strijd om de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie zijn erg populair. Als deelnemer krijgt je creativiteit weer een nodige boost. Het is ook een meetmoment: ‘Waar sta ik met betrekking tot mijn vakmanschap?’ Het houdt je scherp. Maar zeker ook de tamtam eromheen is erg belangrijk. In feite faciliteert de vereniging middels deze wedstrijden en titels een gigantisch podium. Niet alleen de winnaars, maar ook de andere finalisten halen vaak mooie publiciteit. Onze vereniging adviseert en faciliteert de winnaars en finalisten in het behalen van een optimale promotie.

Ik adviseer elke ambachtelijke ijsbereider om zich in te schrijven voor de wedstrijden van 2022. Voor deelnemers die lid zijn van onze vereniging heeft het IJscentrum dit najaar nog iets moois in petto.

Een succesvol ijsseizoen gewenst en vooral: blijf gezond. 

Teun Loonen | voorzitter

logo ambachtelijk Ijscentrum