Slob Koudetechniek: Routing en techniek versterken elkaar

Slob Koudetechniek_Puur Tamminga_1

Duurzaamheid op alle vlakken

Na bijna twintig jaar is Wouter Slob van Slob Koudetechniek nog steeds de ‘go to’ voor ijsbereider Piet Tamminga. In 2017 is het concept van zijn ijssalon annex patisserie PUUR Tamminga aan de Kerkeweg in Veenendaal compleet vernieuwd. De koude-expert nam daarin onder andere de techniek voor rekening. Slob Koudetechniek staat voor duurzaamheid, op zowel technisch vlak als relaties met de klant.

Aanvankelijk was het idee om de routing te verbeteren in de keuken. “Op de afdeling patisserie werd heel inefficiënt gewerkt”, vertelt Piet Tamminga. “We konden er gelukkig extra ruimte bij huren. Maar dan zou de zaak wel 2,5 keer zo groot worden. Om de investering terug te verdienen, kozen we ervoor om uit te breiden met koffie en een lunchkaart.”

Capaciteit en routing

Meer ruimte betekent meer productiecapaciteit. Daar komt Slob Koudetechniek bij kijken. De routingexpert heeft de keuken compleet heringericht. Nieuw zijn de twee spoelkeukens (horeca en bakkerij) en een enorme koel- en vrieswand. De vrieskast (met shockvriescapaciteit) heeft een grote opslagruimte, die te betreden is door twee inloopdeuren. Maar heb je nu iets nodig, dan open je een van de acht luiken om het zo uit het rek te pakken. Voor de koelcel geldt hetzelfde: naast een inloopdeur beschikt deze over twee luiken. “En dan te bedenken dat we het tot twee jaar geleden nog deden met één inloopvriezertje van 6 vierkante meter”, grinnikt Tamminga. “Continu schoven we de deur open en rolden we er een kar uit. Superinefficiënt én slecht voor de energierekening.”

Bij de verbouwing is gekeken naar energiebesparende en duurzame technieken. Twee extra warmtepompen zijn geïnstalleerd en de energiezuinige vaatwassers beschikken over warmteterugwinning. De restwarmte wordt ingezet voor de warmwatervoorziening en in het luchtgordijn bij de ingang. De terugverdientijd van de investering is bij Slob nooit meer dan vijf jaar. Voor de apparatuur waar EIA-subsidie op zit is dit zelfs twee jaar.

Slob-Koudetechniek_Puur-Tamminga_3-300x200 Sterk roerwerk

Ook reeds aanwezige machines doen nog trouw dienst. De vierdelige, multi-inzetbare vitrine van Gelo Standard kreeg een nieuw likje verf. De ijsmachine en twee pasteuriseerketels van 60/120 en 210 liter kunnen nog jaren vooruit. Tamminga, die in oktober slaagde voor de SVH Meesterproef: “Wat de ketels van Kälte Rudi erg sterk maakt, is het roerwerk. De manier waarop de mix wordt geëmulgeerd, maakt dat ik minder bindmiddel nodig heb. En hoe minder chemie, hoe beter. Verder werk ik met Guernsey-boter, dat in een emulsie nog weleens de neiging heeft om terug te klonteren. Met deze ketels heb ik daar nooit problemen mee gehad.”

Slob: “De ketels, maar ook de ijsmachines van Kälte Rudi zijn ontworpen om met natuurlijke producten te werken. Doordat de temperatuur tussen de wand en de ijsmix nooit meer dan 5 graden verschilt, ontvangt de ijsmix geen temperatuurschok. Dit in combinatie met een zeer kwalitatief roerwerk resulteert in een top-ijsje.” Tamminga zweert bij zijn Kälte Rudi, die over een interne shockvriezer beschikt. “Deze ijsmachine combineert de technische superioriteit van een bokvriezer met praktisch en hygiënisch gemak.”

Slob-Koudetechniek_Puur-Tamminga_2-300x225 Fusie met Vink Koeltechniek

Begin dit jaar fuseerde Slob Koudetechniek met collegaonderneming Vink Koeltechniek. “Er komt een moment dat je gaat nadenken over de toekomst”, zegt Slob, met een knipoog naar zijn leeftijd. “Ik wil me gaan beperken tot de verkoop en begeleiding.” Een geschikte partner voor de overige zaken vond hij in Vink Koeltechniek. Hij laat weten niet voor het hoogste bod te zijn gegaan, maar voor ‘het beste gevoel’. Dat gevoel werd nog eens versterkt toen hij hoorde van de vestiging die Vink in Zuid-Soedan heeft staan. “Hier zetten we onze expertise in om koelingen te ontwikkelen en monteurs op te leiden. En zo voedselbederf tegen te gaan. Want momenteel is de helft van alle voedsel daar onbruikbaar.”

De demonstratiekeuken en het hoofdkantoor bevinden zich in Bergambacht. Omdat Vink en Slob landelijk werken, blijft de vestiging Loosdrecht gehandhaafd. “Met deze fusie kijken we vooruit, kunnen we de kwaliteit blijven waarborgen. Onze relaties kunnen dezelfde service en reactietijd verwachten.” Tamminga is positief over de continuïteit van Slob Koudetechniek. “Duurzaamheid omvat meer dan het leveren van goede apparatuur. Het zit hem ook in de service. Het is het totaalconcept dat de kwaliteit en de duurzaamheid van je leverancier bepaalt.”

Logo Slob Koudetechniek_klein Slob Koudetechniek BV

Lees ook
Foodvakdag: nieuw vakevenement van Vakblad IJs! voor retailers in food

Foodvakdag: nieuw vakevenement van Vakblad IJs! voor retailers in food

Hoe blijf je met je winkel winstgevend? Hoe haal je het beste uit je personeel? Over 4 jaar ga ik met pensioen, hoe regel ik mijn bedrijfsovername? Hoe kan ik slim inkopen? Wat is het beste kassasysteem? Vragen waar foodretailers allemaal mee te maken krijgen. Daarom organiseert Vakblad IJs! op maandag 8 juni de Foodvakdag. Dit nieuwe overkoepelde vakevenement...

Valmar Nederland introduceert drie nieuwe Ifi producten op Bakkersvak

Valmar Nederland introduceert drie nieuwe Ifi producten op Bakkersvak

Op Bakkersvak en IJs-Vak presenteert Valmar Nederland drie nieuwe Ifi producten voor het presenteren van ijs, gebak en patisserie. Namelijk zijn de Pivot, de Milia en de Al Volo.

Vader en dochter winnen Dobla Pastry Battle 2020

Vader en dochter winnen Dobla Pastry Battle 2020

Vader en dochter Klaassens van Restaurant Pure C** wonnen op de laatste dag van de Horecava de Dobla Pastry Battle 2020. Zij lieten vijf andere teams achter zich in deze patisseriewedstrijd voor banket- en chocoladeprofessionals.