SVH Meesterijsbereider Joep Biemans overleden

5 juli 2023 Redactie Vakblad IJs SVH Meesterijsbereiders

SVH Meesterijsbereider Joep Biemans overleed op 4 juni op 78-jarige leeftijd. Hij was een van de grondleggers van de huidige Hygiënecode voor IJsbereiding en ontving in 2010 de Daan Blei-penning voor zijn inzet voor de ambachtelijk ijsbranche.

“Het ambacht moet áltijd voorop staan bij een ijsbereider”, vond Joep Biemans. “Dus geen poedertjes gebruiken, maar weten wat je in je ijs stopt. Wees daar de hele dag voor honderd procent mee bezig. Vraag je continu af waarom een consument naar jouw salon zou moeten komen.”

Levensloop

Joep werd geboren op 24 februari 1945 in Scheveningen en koos in eerste instantie voor een leven als zeeman. Hij ging naar de Zeevaartschool in Amsterdam en voer jaren als stuurman op een grootvrachtschip. Tijdens een van zijn verloven aan wal ontmoette hij zijn vrouw Marcella. In 1984 emigreerde het stel naar Canada waar ze een wegrestaurant runden aan de belangrijkste Highway door Canada. Het was de eerste plaats waar Joep in aanraking kwam met ijs.

Vanwege heimwee besloot het gezin na acht jaar terug te gaan naar Nederland. Ze vestigden zich in Gemert waar ze een cafetaria met ijssalon konden kopen. De start van Joeps carrière in ambachtelijk ijs. En met succes. In 1993 werd hij de twaalfde Meesterijsbereider van Nederland.

“Omdat je jezelf moet opgeven, dien je ook zelf overtuigd te zijn dat je meesterlijk bezig bent”, zei hij over deze titel in het boek Meesterlijk IJs. “Dat is een belangrijke uitdaging. Ik wilde mezelf steeds verder verbeteren. Binnen vijf jaar nadat ik dat pak yoghurtdrank in de ijsmachine gooide, was ik Meesterijsbereider. Een kroon op alles wat ik geleerd had.”

Belang voor ijsbranche

Joep heeft veel betekend voor de ijsbranche. Hij was voorzitter van IJsTOP en dertien jaar lang van de Vereniging van Meesterijsbereiders. Daarnaast was hij nauw betrokken bij de benoeming van nieuwe meesters. Hij was voorzitter van de examencommissie van de meesterproef en jureerde regelmatig tijdens vakwedstrijden en consumentenprogramma's op televisie. “Ik vind het belangrijk om in deze rol mijn kennis over te dragen en het vak als ijsbereider te liften.”

In 2008 was Joep een van de initiatiefnemers voor stichting Ice for Africa. Dit project helpt auditief gehandicapte kinderen in Zuid-Afrika bij het leren van het vak ijsbereider, zodat ze een een reële kans hebben op de arbeidsmarkt. "We leren ze een vak en geven ze de kans om een eigen bedrijf te runnen."

Tot slot was een van de auteurs van de nieuwe Hygiënecode voor IJsbereiding.  Bij zijn afscheid als voorzitter van de Vereniging van Meesterijsbereiders in 2010 kreeg hij de Daan Blei-penning, de ere penning van Koninklijke Horeca Nederland.

Altijd op de hoogte blijven?