IJsbereider Xander de Geus start deze week met Guinness World Recordpoging

27 juni 2023 Redactie Vakblad IJs Ijssalon Martino

De 28-jarige Xander de Geus van IJssalon Martino start donderdag 29 juni met zijn Guinness World Recordpoging 48 uur non- stop ambachtelijk ijs bereiden. “Van de voorbereiding tot aan het opmaken van de bakken. Het is dus niet zo dat de ijsmachines 48 uur lang draaien. Er komt wel iets meer kijken bij ambachtelijk ijsdraaien”, vertelde hij toen Vakblad IJs! hem in mei hierover sprak.

De energieke en enthousiaste Xander houdt ervan om zichzelf uit te dagen en heeft er vooral heel veel zin in. Naar verwachting gaat hij meer dan 2000 liter ambachtelijk ijs bereiden. Allemaal onder het toeziend oog van de officiële jury van de Guinness World Records organisatie.

Wereldrecord ambachtelijk ijs bereiden

De wereldrecord poging doet Xander vanuit ijssalon Martino in Rhenen die op dat moment 30 jaar bestaat. Xander werkt daar sinds zijn zestiende en leerde het vak van de oprichter en meester-ijsbereider Maarten Colijn. De leermeester van Xander geeft dan ook op donderdag 29 juni om 15.00 uur het startsein. Op zaterdag 1 juli om 15.00 uur klinkt het eindsignaal en kan Xander hopelijk het wereldrecord op zijn naam schrijven.

Hij kwam op het idee doordat hij een onlangs een autopoetser uit Best het wereld duurrecord autopoetsen zag op social media en hij dacht dat kan ik beter. Hij legde contact met de organisatie van het Guinness Book of Records en zo ging het balletje rollen. “Het gaat een enorme uitdaging worden en het zal vooral fysiek veel van mij vragen, maar ik heb er enorm veel zin en vertrouwen in. Ik ga er gewoon helemaal vanuit dat het goed gaat komen”, zegt Xander.

Bijzondere ingrediënten

Xander gaat tijdens de wereldrecord poging ijs maken van bijzondere ingrediënten. De ideeën kreeg hij onder andere door de winkeliers en horecaondernemers om hem heen. Zo gaat hij aan de slag met rode wijn ijs, kaas ijs, ijs van croissants, Guinness bier ijs en lavendel ijs. Ook zal hij de lokale voetbalclub in het zonnetje zetten met hun eigen Candia-ijs. Hoe het precies gaat smaken verklapt Xander nog niet: “Dat mag je zelf komen proeven tijdens het event. Ik hoop natuurlijk dat heel veel mensen langs zullen komen, want hoe meer aanmoediging hoe beter natuurlijk!”

Festiviteiten rondom recordpoging

Gelukkig kan Xander op veel aanmoediging rekenen tijdens de 48 uur. Eigenaresse Sanne Colijn vertelt: “Rondom de wereldrecord poging en het 30-jarig bestaan hebben we veel festiviteiten georganiseerd. In eerste instantie wilden we het klein houden, maar het groeide steeds weer verder uit. Nu hebben we optredens van bijvoorbeeld een dansschool uit de regio, verschillende artiesten en dj’s die komen optreden, de lokale ondernemers houden een modeshow en is er zelfs een veilingavond voor het goede doel. Het is geweldig om te zien hoe iedereen betrokken is. We hopen natuurlijk dat we tijdens de veilingavond heel veel geld gaan ophalen voor de Stichting Fonkel van Ouwehands Dierenpark. Het wordt een geweldig event en dat gecombineerd met ons jubileum maakt me extra trots.”

 

Altijd op de hoogte blijven?