Heftige periode

24 april 2020 Teun Loonen (Voorzitter Ambachtelijk IJscentrum) Ambachtelijk IJscentrum

Maart begon zo goed. Met de IJs-vak, met alles erop en eraan. Net zoals ik dat jaren geleden al voor ogen had. Natuurlijk had ook iedere bezoeker ook toen al wel wat corona-bibber in de benen, maar het positieve overheerste. Ik denk dat we, zeker ook door alle evenementen en wedstrijden, het ambacht van ijsbereiden prima hebben weten te promoten. Hulde aan de commissies onder de bezielende leiding van Theo Clevers, die de organisatie tot in de puntjes heeft verzorgd.

Ambachtelijk ijs is anno 2020 ongekend populair. Dat doet me goed! Het is aan onze vereniging om er aan bij te dragen dit succes te handhaven.

Een ander hoogtepunt was op de 2 maart: de ondertekening van de intentieverklaring om te komen tot een ‘Sectorhuis ambachtelijk ijs’. We zijn erg ingenomen met de positieve manier waarop het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zich presenteert. Ook zijn we blij dat de ITAL meegaat in dit initiatief. Afgelopen jaar mocht ik de IJsTOPper in ontvangst nemen. Ik ben zo trots op deze titel! Het deed me erg goed om te zien dat dit jaar Jacques Vos deze eer te beurt viel. Jacques, gefeliciteerd ermee. Als geen ander verdien je het.

Een paar dagen later zette het nieuwe coronavirus de hele (ijs) wereld op zijn kop. De gevolgen zijn niet te overzien. Hier had niemand rekening mee gehouden. Je komt ook als vereniging terecht in een achtbaan. In het begin denk je nog ‘Het zal allemaal wel goedkomen’, maar gaandeweg gaat het steeds sneller en word je ook als sector van hot naar her geslingerd.

Geluk bij een ongeluk is dat we fantastische mensen in het bestuur hebben die alles in het werk stellen om de berichten en informatiestroom professioneel te beoordelen. Om daarmee te doen wat een goed bestuur moet doen, namelijk: de leden optimaal adviseren.

De belangen zijn erg groot. Na het winterseizoen is bij de meeste ijssalons de bodem van de kas echt in zicht. Daarom is het heel begrijpelijk dat het voor deze ijsbereiders erg belangrijk is om zo weinig mogelijk omzet te missen. Als bestuur hebben we hier in de adviezen altijd rekening mee gehouden. Echter, het échte grote probleem is de opmars van het coronavirus. Dit moet een halt worden toegeroepen. Uiteindelijk is wellicht sluiten de verstandigste optie, maar in vele gevallen is dit moeilijk te accepteren. Gelukkig tonen de meeste zaken hun verantwoordelijkheid en houden ze zich aan de regels. Een enkeling deed dat in het begin niet, maar werd door ons of door de collega’s hierop aangesproken. Wat in elk geval nog eens overduidelijk is geworden, is de noodzaak van het hebben van een branchevereniging. Iedere ijsbereider moet (nu) gewoon lid zijn.

Teun Loonen, voorzitter Ambachtelijk IJscentrum

logo ijscentrum

Afgelopen week bereikte ons het bericht van het overlijden van een van onze leden, namelijk Hans van Olffen. Ik heb Hans gekend als een markant persoon. Een echte vakman, een perfectionist, maar bovenal een goed mens. Hans had het niet gemakkelijk. Na zijn ongeluk van een aantal jaren geleden werd hij niet helemaal de oude. Ook voor zijn vrouw Monique en zijn broer Thomas was het niet eenvoudig om dit te accepteren. Terwijl ik dit zit op te tekenen neemt de familie in kleine kring afscheid. Ik wens hen nogmaals heel veel sterkte.

Altijd op de hoogte blijven?