IJspromotie op Radio 5's Plein 5

10 juli 2014

HILVERSUM - Deze week staat ijs centraal in het radioprogramma Plein 5, dagelijks te beluisteren tussen 14:00 en 16:00 uur op radio 5. Dinsdag schoof SVH Meesterijsbereider Theo Clevers aan in de studio bij dj Hijlco Span, om te vertellen over ambachtelijk ijs en om zijn boek IJsgeheimen te promoten.

Clevers, die voorzitter is van de vereniging van SVH Meesterijsbereiders IJsTOP, licht in de uitzending toe wat er zoals nodig is om Meesterijsbereider te worden. Gevraagd naar wat het ijsvak nu zo mooi maakt, antwoordt hij: "We kunnen heel mooie producten verwerken in ons ijs en hebben altijd te maken met leuke, vrolijke mensen."

Oranje paprika-ijs

  • oranje-paprika-ijs-wint-smaaknl-1208-200x300 De Smaak van NL, 2011

De bakkerszoon uit Grubbenvorst heeft drie ijsjes meegenomen voor de radio-dj, die erg goed in de smaak vallen. Het meest enthousiast raakt Span van het oranje paprika-ijs, dat Clevers voor de gelegenheid (de volgende dag speelde Nederland tegen Argentinië) meegenomen heeft. Span is verbaasd dat het ijs zo zoet is. "De paprika springt je echt tegemoet", stelt hij. Met het Oranje paprika-ijs won Clevers in 2011 de Smaak van NL. Voor het ijsje heeft hij een andere toepassing gevonden dan op een hoorntje, namelijk in een salade. "Het mooie van dit ijs is: het bevat geen vetten, geen gluten en geen melk."

Blauwebessenijs

Als tweede laat de SVH Meesterijsbereider blauwebessenijs proeven. "Onze regio staat ermee vol." Zijn overtuiging is: als de grondstoffen in de buurt zijn, probeer er dan wat moois mee te maken.  "Je kunt zoveel meer doen met regionale producten." Het valt de dj op dat het ijs echt smaakt naar de vrucht die erin zit. Clevers stelt dat dit één van de doelen van de Meesterijsbereiders is: het product veel puurder maken. "We moeten weer leren eten, leren proeven. Daar is Nederland gelukkig mee bezig. Hier zit meer dan 55% vers fruit in en dat proef je.”

Wennen

Kun je nu overal ijs van maken, vraagt de dj. “Ja, maar het moet wel lekker zijn, dat is de voorwaarde. Wat in eerste instantie niet lukte, was het asperge-ijs. Dat was de eerste keer echt vies. Gelukkig hebben we daar iets heel lekkers van weten te maken.” Ook smaken als rabarber en rozen moeten mensen even aan wennen. Recepten van deze bijzondere smaken zijn ook te vinden in het boek IJsgeheimen.

Beluister het item op Plein 5, door te kiezen voor de radio-uitzending van 8 juli 2014. Het item begint bij de 105" minuut en eindigt bij de 113".

Altijd op de hoogte blijven?