Wedstrijdsmaak 2015: yoghurtijs

10 april 2014

WAGENINGEN - De smaak waar het tijdens de IJsVak-Wedstrijden van 2015 allemaal om draait, is yoghurtijs. Dat heeft de commissie IJsVak-Wedstrijden gisteren bepaald. Na het sorbetijsje van dit jaar (passievrucht, gewonnen door Martino's IJs in Rhenen) is het komend jaar tijd voor een ijsjes op melkbasis.

Trendy en uitdagend

Gekozen is voor yoghurtijs, omdat deze smaak past in de gezondheidstrend. Maar ook omdat het voor veel ijsmakers nog een uitdagende smaak is, vertelt Jacques Vos, namens het wedstrijdbestuur. "Er worden heel veel fouten gemaakt met yoghurtijs. Technologisch gezien blijkt het een ingewikkeld ijsje om te maken." Hij adviseert deelnemers om te werken met verse yoghurt, want "poeders proef je altijd terug." Ook ziet hij het liefst geen smaaktoevoegingen zoals citroen, maar een puur, vers yoghurtijsje.

Het vetpercentage van het roomijsje staat vrij, vertelt Vos. "De een houdt van een magere yoghurtijsje, waar de ander kiest voor een volle, romige variant. Het is aan de jury om daar een keuze in te maken."

In 2012 was yoghurtijs de smaak van het EK-ijsbereiden. Bas van Hulsen en Carla Geelhoed wonnen toen de eerste en tweede prijs.

Informatie over aanmelden voor de wedstrijden en exacte wedstrijddata volgt.

 

Altijd op de hoogte blijven?