Cappello Giallo en Deli Plaza naar EK ijsbereiden in Berlijn

27 maart 2012

IJssalon Cappello Giallo uit Veere en Deli Plaza uit Mierlo wonnen vrijdag 9 maart de voorronde van het EK IJsbereiden in Wageningen. Op het IJscentrum draaiden zij samen met 36 andere deelnemers hun yoghurtijs. In oktober reizen de winnaars af naar Berlijn, waar ze voor publiek ijs moeten draaien.

De komende tijd gaan Bas van Hulsen (foto) van Deli Plaza en Carla Geelhoed van Cappello Giallo onderling uitmaken welke ijsbereider welk wedstrijdijs maakt: mangosorbet of chocolade-ijs op melkbasis.

Op de derde plaats eindigde Lorenzo uit Utrecht, vierde werd IJssalon Heinink in Enschede, de vijfde plaats is voor Van der Poel IJs in Hengelo en zesde werd Talamini in Almelo.

De wedstrijddag verliep voorspoedig. Veel ijsbereiders kwamen eerder opdagen en konden meteen beginnen met draaien. De ijsmix kon in de ijsmachine en binnen enkele minuten gingen de piepers van de Telme (sponsor) machines af. Het reinigen van de machines werd zorgvuldig gedaan door een team van Telme en importeur IJsprofi, waardoor de kandidaten snel achter elkaar plaats konden nemen achter de ijsmachine.

De yoghurtijsjes werden voornamelijk op smaak en structuur gekeurd. Een eerste (publieks- en vak)jury koos de zes beste ijsjes uit en vervolgens was het aan de vakjury om er een volgorde van 1 tot en met 6 in aan te brengen.

De organisatie van de voorronde is in handen van de Italiaanse vereniging van ijsbereiders, de ITAL. Voorzitter Riccardo Talamini is zeer tevreden met de opkomst op 9 maart: "Een kleine veertig deelnemers, ten opzichte van vijftig deelnemers bij de voorronde in Duitsland, dat is zeer positief."

IJsbereider Harald Witmer maakte enkele filmpjes van de wedstrijddag, bekijk deze hier:

Riccardo Talamini bedankt IJscentrum-manager Jacques Vos

Hoe werkt de selectie en wat zijn de prijzen

Introductie van de jury

Tweede ronde van het jureren

De winnaar is...

Altijd op de hoogte blijven?