Voorbereiden op examen Technologie

6 november 2014

De deelnemers aan de cursus Gespecialiseerd IJsbereider - Technologie zijn deze week druk bezig in hun keuken. Voor het examen, volgende week woensdag op het IJscentrum in Wageningen, kregen zij tijdens hun laatste cursusdag een gesloten envelop mee met daarin een opdracht.

Techniek inzetten

"Een erg moeilijke opdracht", laat vakdocent Jaap Pleit Zappey weten. "Iedere cursist heeft de opdracht een eigenaardige ijssmaak te produceren, waar niet één-twee-drie de receptuur van op papier staat. Op basis van wat zij tijdens de cursus geleerd hebben, worden ze uitgedaagd om speciale technieken in te zetten om het gevraagde ijsje te creëren."

Om wat voor soort ijs en smaken wordt gevraagd, wil Pleit niet zeggen, maar dat de ijsbereiders met vragen gaan zitten, is zeker. Want hoewel overal ijs van is te maken - met niet iedere smaak is dat even gemakkelijk.

Iedere cursist maakt een werkmap waarin hij aantoont hoe het hem/haar is gelukt het ijsje tóch te kunnen ontwikkelen. Op de examendag legt de cursist verantwoording hierover af tegenover de examinatoren. Vervolgens wordt de ijsmix afgedraaid en beoordeeld.

Benieuwd hoe het examen verloopt? Wordt vervolgd.

Altijd op de hoogte blijven?