Nice op stokje wint Smaak van NL

26 november 2013

Ondernemer Nina Weerman van Nice op een stokje uit Amsterdam is de winnaar van De Smaak van NL 2013. Weerman maakt ijsjes van biologisch fruit, 100% natuurlijke ingrediënten en minder suiker. Dit aardbeienijs veroverde maandag 25 november hart en smaakpapillen van de vakjury. Weerman ontving dé erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland uit handen van chef-kok  Jonathan Karpathios van restaurant Vork & Mes en ondermeer bekend van KRO’s Kookschool.

Smaakjury

De smaakjury bestond uit voorzitter Jonathan Karpathios, Jeroen Thijssen, schrijver en journalist bij Dagblad Trouw, Makkie Mulder, hoofdredacteur van Delicious en Harry van Delft, (interim) directeur Food-opleidingen en Lector AgroFoodMarketing aan de HAS Hogeschool. Zij kozen, tijdens de spannende finale in het voormalige kloostercomplex 'Landgoed Roepaen' in Gennep voor het aardbeienijs. “De smaak is volledig in balans, het ijs is niet te zoet en echt biologisch, een groot pluspunt”, stelt voorzitter Karpathios. Tot regiowinnaars werden uitgeroepen: de Campereiland boeren vanillevla van Harry, Petra en Irene Bruins van Erf 1 uit Kampen en Sweet Pepper Surprise  van Larisse van der Haar-Buijze uit Geldermalsen.

  • Publiekslieveling

De winnaar van de publieksprijs zijn Hein Corten en Yannic Stortelder van The Pommbar uit Ulestraten. The Pommbar kreeg de meeste internetstemmen en stal ook nagenoeg de meeste harten tijdens de Food Valley Expo op 24 oktober in Arnhem. The PommBar is een gezonde variatie op de doorsnee friet zoals die nu geconsumeerd wordt. Doormiddel van nieuwe technologieën is het mogelijk om friet te bereiden met een aanzienlijk lager vet percentage doordat het afbakken niet in olie gebeurt.

  • Landelijke wedstrijd

Onder de naam De Smaak van NL streden foodondernemers voor het zesde achtereenvolgende jaar om het lekkerste product van Nederland. Syntens Innovatiecentrum organiseerde deze landelijke competitie ook in 2013 voor producenten van smaakvolle voedingsproducten, dit jaar met Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013. Syntens wilde met deze competitie ondernemers uitdagen zich verder te ontwikkelen en bood hiertoe inspiratie, kennis en contacten aan. De negen deelnemers aan de finale kwamen uit heel Nederland en zijn in regionale voorrondes geselecteerd.

  • Lekkerste

Ondernemer Paul Bom van De Vegetarische Slager uit Den Haag was vorig jaar winnaar. De vakjury koos voor de vegetarische, gerookte palingsalade omdat het zo'n bijzonder product is. De palingsalade is van structuur, bite, smaak en voedingswaarde gelijk aan echte paling. Bom werkte met palingrokers samen om de echte rooksmaak te realiseren. Bom: “Het was te gek om met zo’n mooi product aan De Smaak van NL mee te doen. De contacten die we tijdens de wedstrijd hebben opgedaan, zijn ook erg waardevol. We zijn nu bijvoorbeeld met een andere deelnemer uit 2012 aan het kijken hoe we eiwittransitie in kunnen zetten bij andere producten, bijvoorbeeld brood. Maar voor nog toe is onze palingsalade ons paradepaardje. Mensen komen van heinde en verre om het beste product van Nederland te proeven. Het is net een toeristenattractie!”

 

Altijd op de hoogte blijven?