Hamelink start petitie voor behoud terrasmeubilair

11 maart 2015

BAARN - De Smaecken van Hamelink in Baarn heeft een speciale Facebook-pagina is in het leven geroepen om fans van de ijssalon op de hoogte te houden van de perikelen die de zaak heeft met de gemeente.

Verspilde energie

Een discussie over de terrasbezetting loopt al een jaar tussen gemeente en ijssalon. Veel inwoners van Baarn scharen zich achter ijsbereider Abel Hamelink, die een petitie startte genaamd 'Hou je terras!'. "We zijn er al een jaar druk mee", zucht Hamelink. "Het kost zo veel energie, energie die je veel liever in je product wilt steken."

De ellende begon voor Hamelink toen hij de vergunning voor het terras rond had. "Een achterbuurman van ons, een ex-architect, vindt de steigerhouten meubels waar we voor hebben gekozen, niet bij het monumentale pand passen. Terwijl ik overal in het land dit soort meubilair, juist bij oudere panden, zie." De buurman is het er niet mee eens en klaagde bij de gemeente over de verhuurwaarde van zíjn pand, dat die onder druk staat.

'Gemeente gaf geen gehoor'

Hamelink had voordat hij de nieuwe steigerhouten banken aanschafte, tevergeefs de gemeente benaderd om mee te denken. Tot twee keer toe kreeg hij geen reactie. Regels over de inrichting van het terras zijn er niet, dus schakelde de ondernemer een terrasspecialist in. Die adviseerde om het terras in te delen met banken, omdat stoelen door het oude straatwerk beschadigd zouden raken. Hamelink en zijn team kozen voor steigerhouten banken, die verderop in de straat ook gebruikt worden. Gekozen werd voor een kleur die goed in het straatbeeld wegvalt, waardoor de monumentale panden eromheen nog volop de aandacht krijgen.

Meubilair moest verwijderd worden

Na plaatsing van het steigerhouten meubilair klopte het hoofd handhaving van de gemeente aan bij De Smaecken van Hamelink. De 'lokale welstand' had een officieus, negatief advies gegeven over het nieuwe meubilair. "Dat kwam dus bij die achterbuurman vandaan, die net op het juiste moment, de juiste persoon bij de gemeente erop aansprak." Na heel wat brieven en gesprekken - dit speelde vorig ijsseizoen al - werd het verzoek herhaald om het meubilair te verwijderen.

Hamelink is er duidelijk klaar mee en wordt hierin gesteund door vele 'Baarnaars'. "Wij verzoeken nu B&W het advies van de welstand naast zich neer te leggen, teneinde niet op deze manier ‘gedupeerd’ te worden door enkele Baarnaars", zo stelt hij op de Facebookpage. Een petitie is het gevolg.

  • Hamelink kan rekenen op veel steun. Mensen reageren met veel ongeloof op het gesteggel:

"Wat kinderachtig...wij komen uit Hilversum graag een ijsje bij je halen... als ze willen dat Baarn weer gaat leven moeten ze wat minder naar de zeikerds luisteren"

"Zo dom van de gemeente Baarn om een gezonde ondernemer, die nota bene een publiekstrekker op zichzelf is en zo mogelijk wat van zijn gasten de achterliggende winkelstraat in kan krijgen, door bureaucratisch geneuzel te gaan hinderen!"

Burgemeester ontvangt petitie

De petitie wordt komende vrijdag (13 maart) aangeboden aan de burgemeester van Baarn. De petitie op Facebook, in de vorm van een evenement, kan nog 'getekend' worden.  Simpelweg door op 'Deelnemen' (Engels: join) te klikken. In de ijssalon van Hamelink ligt de petitie ook op papier, inmiddels hebben hier al 1.000 mensen een handtekening op gezet. "We hopen nog op veel meer voor vrijdag", laat de ijsbereider weten.

Klik hier op DEELNEMEN om De Smaecken van Hamelink hun terrasmeubilair te laten behouden. Dinsdag 17 maart besluit de gemeente Baarn of Hamelink zijn mooie nieuwe meubels mag houden of toch op zoek moet naar een alternatief.

  • ////////////////
  • Update: 13 maart 2015, 12:28 uur:

De overhandiging van de handtekeningen heeft zojuist plaatsgevonden. Het team van de Smaecken van Hamelink stelt op de facebook-pagina van de ijssalon erg dankbaar te zijn voor de steun die zij krijgen van medestanders. Al met al kon Hamelink 732 stemmen tellen op Facebook, en 1348 handtekeningen op schrift. De in totaal 2080 stemmen zijn voldoende om "het besluit enigszins te beïnvloeden".

Altijd op de hoogte blijven?