Eerste pepernootwinkel: hele jaar open

15 oktober 2014

AMSTERDAM - Naast een macaronwinkel is er sinds vandaag ook een zaak in Amsterdam die draait om het Sinterklaaskoekje de pepernoot. Het is de eerste pepernotenwinkel van Nederland. Producent Van Delft Biscuits uit Harderwijk biedt in de speciaalzaak meer dan 35 soorten van de traditionele lekkernij aan.

'De Winkel van de Pepernotenfabriek' aan de Van Woustraat is het hele jaar door open. Naast de bestaande pepernoten presenteert men ook de laatste trends zoals oer-pepernoten met steranijs, gember, kaneel, nootmuskaat en staartpeper. Ook zijn er diverse soorten chocoladekruidnoten met smaken als yoghurt, stroopwafel, truffel, sinaasappel en cappuccino. Tevens zijn er gouden pepernoten verkrijgbaar. Het uitgebreide pepernotenassortiment wordt aangevuld met andere traditionele producten zoals taai-taai en speculaaskoekjes.

  • pepernoten-foto-van-delft-biscuits-6-300x199 Foto Van Delft Biscuits

Producent Van Delft uit Harderwijk is al sinds 1880 ‘hofleverancier van Sinterklaas’ waar het pepernoten betreft. Van iedere 100 in Nederland verkochte pepernoten komen er ongeveer 70 uit deze bakkerij, die de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld is. De laatste jaren heeft het bedrijf tal van nieuwe luxe pepernoten geïntroduceerd. Dit jaar is het assortiment aangevuld met roomboter kruidnoten volgens oud recept.

Oorsprong pepernoten

Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt zijn van deegresten van peper- en kruidkoek. Schilderijen van Jan Steen laten het eten van pepernoten zien. Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals wij deze kennen in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en ontstaat als zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen meenemen uit het Verre Oosten. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt men echter vooral de verzamelnaam pepernoot.

Volksfeest

In de 19e eeuw staat de pepernoot voor het eerst vermeld in kookboeken. Het strooien van pepernoten is een traditie die in de 19e eeuw ontstaat. In die jaren komt Sinterklaas voor het eerst bij mensen thuis. Het strooien van de pepernoten zou symbool staan voor vruchtbaarheid. Voor Sint Nicolaas zijn kinderen het mooiste bewijs van vruchtbaarheid. Tegenwoordig is Sinterklaas een erg populair en typisch Nederlands volksfeest dat staat voor warmte, gezelligheid, familie, lekkernijen en cadeautjes.

 

Altijd op de hoogte blijven?