Aanmelden cursussen IJscentrum

10 september 2014

WAGENINGEN - De cursus 'Gespecialiseerd IJsbereider - technologie' van het IJscentrum start op 24 september. Er zijn nog enkele plekken vrij. Ook voor het andere onderdeel van de cursus Gespecialiseerd IJsbereider, waarbij gericht wordt op de vaktechniek, kan men nog een plek reserveren. De basiscursus 'IJsbereider' is voor dit najaar helemaal volgeboekt.

De cursus Vaktechniek start op 19 november. Wie zich wil specialiseren in IJs&Patisserie, kan zich aanmelden voor deze gevorderde cursus die op 29 en 30 oktober plaatsvindt. Alle cursussen vinden plaats op het IJscentrum.

Gespecialiseerd IJsbereider

De cursus “Gespecialiseerd IJsbereider – Vaktechniek” vormt samen met de cursus “Gespecialiseerd IJsbereider – Technologie” het diploma Gespecialiseerd IJsbereider. In de cursus “Gespecialiseerd IJsbereider – Vaktechniek” staat creativiteit voorop. Hier staat het verwerken van ambachtelijk ijs in verschillende vormen van ijsgebak en desserts centraal, met daarnaast de theorie over de verschillende basisonderdelen die bij het bereiden van deze ijscreaties verwerkt worden.

In de cursus Gespecialiseerd IJsbereider – Technologie” staat kennis van grondstoffen en receptenleer centraal. Door de technologische verdieping is de cursist aan het eind van de cursus in staat om zelf recepturen te ontwikkelen voor het bereiden van ambachtelijk ijs met een verantwoorde prijs-kwaliteitverhouding, problemen uit de dagelijkse praktijk systematisch op te lossen.

Onderwerpen die aan de orde komen, zijn:

  • ijs op basis van aangezuurde zuivel,
  • Suikers – vriespuntverlaging , zoetkracht, oplosbaarheid en smaakprofiel
  • Suikervervangers
  • Bindmiddelen en vetten

IJs & Patisserie

De cursus IJs & Patisserie heeft een sterk praktisch karakter. Tijdens deze cursus wordt alle patisserie zelf bereid en verwerkt in diverse vormen van gebak en desserts. Aan de orde komen:

  • Verschillende typen beslagsoorten die zeer geschikt zijn in ijsgebak,
  • Het bereiden en verwerken van schuimsoorten zowel gebakken als rauw
  • Het bereiden en verwerken van glaçages

De cursus is bedoeld voor iedereen die de basis van ambachtelijk ijsbereiden beheerst en zich verder wil bekwamen in het ontwikkelen van nieuwe producten en het ontwerpen en presenteren van moderne ijscreaties. Meer informatie over de inhoud en aanmelden: www.ijscentrum.nl/cursussen.

De basiscursus 'IJsbereider' is voor dit najaar helemaal volgeboekt. Aanmelden voor de volgende ronde, die in januari 2015 van start gaat, kan alvast.

Altijd op de hoogte blijven?